Nieuwsbericht

Juli 2010 was zeer warm en zeer zonnig

30 juli 2010

De zomer heeft zich in juli van zijn warmste en zonnigste kant laten zien. Het weer was echter wisselvallig, zeker in de tweede helft van de maand. Dat leverde de nodige millimeters regen op, zodat de maand uiteindelijk als vrij nat de geschiedenis ingaat. Toch is na de droge juni landelijk gemiddeld nog sprake van een neerslagtekort.

In sommige delen van het land is de afgelopen dagen echter zoveel regen gevallen dat het neerslagtekort sterk is afgenomen. Dat geldt met name voor een strook van Brabant tot Groningen, waar meer dan 100 mm is gevallen. Op sommige plaatsen viel zelfs 150 tot 170 mm als maandsom. In het westen viel plaatselijk minder dan 50 mm. Van de KNMI-stations was Vlissingen het droogst met 36 mm en Hoogeveen het natst met 127 mm. Gemiddeld over het land viel 76 mm tegen 70 mm normaal.

Zware buien
De buien waren soms zeer intensief met lokaal tientallen millimeters in korte tijd. Vooral op 10, 12 en 14 juli trokken hevige onweersbuien over het land die veel schade hebben aangericht en voor overlast zorgden. In de avond van 10 en ochtend van 11 juli was de bliksemactiviteit zo groot dat het bliksemmeetnet van het KNMI ruim 58.000 ontladingen registreerde. De onweersbuien van 12 en 14 juli veroorzaakten vooral schade door de zeer zware windstoten. In Volkel is een windstoot gemeten van 125 km/uur. Het noodweer trof vooral Vethuizen (Gelderland) waar een valwind huishield die aan twee mensen het leven kostte. Op andere plaatsen onder andere in Friesland zijn ook windhozen waargenomen.

Zeer warm
Het heftige weer was de keerzijde van de warmte die juli een plaats bezorgt bij de vijf warmste julimaanden sinds 1901. In De Bilt was de gemiddelde temperatuur 19,9 graden, terwijl het langjarig gemiddelde 17,4 graden bedraagt. Daarmee was dit een zeer warme zomermaand. Ook juni was warm met 16,4 graden tegen 15,2 graden normaal maar juli was dus nog een stuk warmer. In het oosten en zuidoosten kwam de temperatuur op enkele plaatsen zelfs op 11 dagen boven de 30 graden en op 3 dagen werd het warmer dan 35 graden. De 9e juli was de warmste dag met 36,2 graden in Arcen, de 10e juli was met 36,1 graden in Arcen vrijwel net zo warm. In De Bilt werd de 20 graden op slechts 1 dag niet gehaald, zodat het KNMI 30 warme (20,0 graden of meer), 15 zomerse (25,0 graden of meer) en 3 tropische dagen (30,0 graden of meer) noteerde. Normaal hebben we recht op 20 warme dagen, 7 zomerse dagen en 2 tropische dagen. Ondanks de vele tropische temperaturen kwam De Bilt net niet aan het criterium voor een officiële landelijke hittegolf. De laatste hittegolf dateert uit juli 2006 toen de maand de warmste was in de meetreeks.

De zon liet zich overal in het land veel zien. Landelijk gemiddeld berekende het KNMI 258 uren tegen 201 uren normaal. Daarmee was juli net als juni een zeer zonnige maand. De zon scheen het minst in het zuidwesten van het land met in Westdorpe 236 zonuren. Het noordoosten was het zonnigste gebied met 272 zonure in Nieuw Beertha.

Hitte en onweer in Europa
In grote delen van Europa was juli zeer warm. Heel uitzonderlijk is de hitte in Rusland en Finland waar menig warmterecord aan flarden ging. In Moskou bereikte de hittegolf op 29 juli met 38,2 graden op het officiële weerstation zijn hoogtepunt. Juli 2010 telt in Moskou 21 tropische dagen waarbij de temperatuur negen dagen achtereen boven de 35 graden kwam. Zo'n hittegolf met zulke extreme temperaturen is daar nooit eerder voorgekomen. Juli is daar met gemiddeld ongeveer 26 graden de warmste maand uit de meethistorie. Het gemiddelde van de maximumtemperaturen bedraagt zelfs 31,8 graden.

De Russische hitte heeft ook Finland bereikt waar recordtemperaturen zijn gemeten van 35 à 37 graden. In Helsinki was het een week lang tropisch warm. Ook in het gebied van de Middellandse Zee zijn deze zomer herhaaldelijk waarschuwingen van kracht voor de hitte. Hitterecords zijn ook gesneuveld op Cyprus.

In Duitsland was juli gemiddeld over het land ruim drie graden te warm. Koblenz noteerde op 10 juli 38,8 graden. De zeewatertemperaturen van de Oostzee bereikten volgens de Deutscher Wetterdienst waarden van 23 graden. In Oostenrijk lag de temperatuur 2,5 graden boven normaal, in Zwitserland was juli ongeveer 3 graden te warm en hoort de maand bij de vijf warmste sinds het begin van de meetreeks in 1864. In grote delen van Europa ontaardde de warmte in onweersbuien die overlast en schade opleverden. Lokaal vielen enorme hoeveelheden water: Bregenz in Oostenrijk rapporteerde een maandsom van 375 mm.

Wereldweer: uitzonderlijk warm
Het land op het noordelijk halfrond is dit jaar uitzonderlijk warm. Juli was het warmst sinds het begin van de metingen en ook mei en juni waren uitzonderlijk warm. In Europees Rusland, de Baltische staten en Finland was het zeer veel warmer dan normaal, voornamelijk door een sterke zuidelijke stroming die warme lucht aanvoerde, met een kleine bijdrage van de opwarming van de aarde. De retourstroming naar het zuiden veroorzaakte een koelere afwijking in West-Siberië. In Oost-Siberië was het weer veel warmer dan normaal. Deze stromingen deden ook weer veel zeeijs smelten.

Juli was een zeer warme maar wisselvallige maand (foto: Jannes Wiersema)
Juli was een zeer warme maar wisselvallige maand (foto: Jannes Wiersema)
Het Maandoverzicht van het weer in Nederland, de meest volledige uitgave van het weer in ons land met officiële KNMI-gegevens, verschijnt sindskort op internet.
Het Maandoverzicht van het weer in Nederland, de meest volledige uitgave van het weer in ons land met officiële KNMI-gegevens, verschijnt sindskort op internet.
Afwijking temperatuur juli 2010: bijna overal warmer dan in 1971-2000 normaal was.
Afwijking temperatuur juli 2010: bijna overal warmer dan in 1971-2000 normaal was.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reële en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten