Nieuwsbericht

Juni 2004: aan de warme kant

22 juli 2004

Ondanks een vrij koel begin was de afgelopen juni aan de warme kant. De Bilt berekende een gemiddelde temperatuur van 15,5 graden tegen 15,2 als langjarig gemiddelde. Daarmee was de maand een stuk minder warm dan vorig jaar toen we met 17,8 graden aan het begin stonden van een van de warmste zomers ooit. De maand begon koel maar de 7e juni was in De Bilt de eerste zomerse dag met meer dan 25 graden. Op 8 juni was het tropisch met in Volkel en Ell (L.) 30,9 graden. Daarna brak een flinke periode aan met koel en enigszins wisselvallig weer.

Opmerkelijk was de zomerstorm van 23 juni die aan de kust windkracht 9 bereikte. Voor de zomer is dat een uitzonderlijke kracht. Ronduit gevaarlijk waren de zeer zware windstoten van meer dan 100 km/uur waarvoor het KNMI via een Weeralarm waarschuwde. Een storm in de zomer duurt meestal maar kort maar nu hield het stormachtige weer bijna twee dagen aan.

Bovendien viel er lokaal flink wat regen, in Lelystad alleen al op 23 juni 42 mm. Ook op 2 en 12 juni vielen zware buien met plaatselijk meer dan 30 mm. Toch was juni gemiddeld over het land geen uitschieter wat neerslag betreft: er viel 67 mm tegen 71 mm normaal. Lelystad kreeg met ongeveer 112 mm de meeste regen, terwijl in het zuidoosten plaatselijk minder dan 40 mm viel.

De zon scheen landelijk gemiddeld 190 uur wat voor juni vrijwel normaal is. Het zuidwestelijk kustgebied kreeg de meeste zon met 231 uur in Vlissingen, terwijl in het oosten de zon plaatselijk niet aan de 165 uur kwam.

In Zuid-Europa is de zomer weer bijzonder warm begonnen met vooral in Italiƫ, Spanje en Portugal uitzonderlijk hoge temperaturen. Milaan noteerde op 10 juni al 35,5 graden wat dichtbij de recordwaarden van de maand ligt. Spanje heeft de laatste dagen last van zinderende hitte met op veel plaatsen meer dan 35 graden en in het zuiden en midden meer dan 40 graden. Cazorla in Zuid-Spanje noteerde zelfs twee dagen achtereen ruim 45 graden.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten