Nieuwsbericht

Kinderen uitten zorg over klimaat tijdens klimaattop

04 december 2006

Tijdens de klimaatconferentie in Nairobi in november hebben meer dan 100.000 basisschoolkinderen van 4 tot 10 jaar meer dan een half miljoen “Groene Voetstappen” aan de klimaattop aangeboden om hiermee hun bezorgdheid over de ingezette klimaatverandering te tonen.

Voor iedere enkele reis die de kinderen lopend, met de fiets of de step naar school kwamen verdienden ze een Groene Voetstap. De in Nederland door het Klimaatverbond georganiseerde campagne maakte deel uit van de wereldwijde campagne ZOOM. In Nederland deden dit jaar ruim 700 scholen voor het eerst mee aan het verzamelen van ‘Groene Voetstappen’. 22 September j.l. kwam een schoolklas naar het KNMI om de verdiende Groene Voetstappen aan te bieden (zie 'Kinderen spaarden Groene Voetstappen voor klimaatconferentie' onder Nieuws).

Naast Nederland deden ook Oostenrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Luxemburg, Zweden, Zwitserland en Turkije mee aan deze campagne. De uitdaging was om minstens 178.969 voetstappen te verzamelen, het aantal kilometers dat je nodig hebt om door alle 189 landen te reizen die deelnemen aan het klimaatoverleg binnen de Verenigde Naties. Uiteindelijk hebben de kinderen drie keer zoveel voetstappen verzameld, namelijk 599.142!

De kinderen demonstreerden hiermee het wereldklimaat willen helpen verbeteren en hopen dat politici besluiten nemen die tot dit doel leiden. Kinderen vroegen hun boosheid over de stinkende, lawaaiige auto’s op de weg over te brengen, en hun zorg over het wereldklimaat. Zij zijn de volwassenen van de toekomst en willen niet leiden onder de gevolgen van het veranderende klimaat.

In Oostenrijk was de campagne ook een groot succes. Kinderen wilden per se met de fiets of lopend naar school en weigerden zelfs de auto in te stappen! Aanvankelijk leidde dit tot irritaties bij de ouders, later benadrukten de ouders dat de kinderen hiermee willen zeggen: je kan beter gaan lopen in plaats van alleen maar praten over tegengaan van klimaatverandering.

De klimaatwoordvoerder van de Verenigde Naties, John Hay, bedankte de kinderen voor hun enorm harde werken en inspanning: “De wereld is gelukkig zoveel toegewijde kinderen te hebben, die zo’n goed voorbeeld zijn voor volwassenen. Dit kan in Europa, ik ben er zeker van dat het in de rest van de wereld ook kan.  De inspanningen van de kinderen herinnert ieder van ons eraan dat zelfs het kleinste kind deel kan nemen aan de poging van de wereld om klimaatverandering terug te dringen”.

De Europese campagne “ZOOM-Kids on the Move for Climate Protection” wordt gecoördineerd door Climate Alliance van Europese steden. De campagne loopt sinds 2002 en zal volgend jaar voortgezet worden in de aanloop naar de UN Climate Change Conference 2007.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Groeiseizoen start eerder en eindigt later

    Ook dit jaar ontwaakte de natuur weer vroeg uit haar winterslaap door de hoge temperaturen in feb...

    01 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. April was extreem nat, vrij warm en aan de sombere kant

    Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,8°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was o...

    30 april 2024 - Nieuwsbericht
  3. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten