Nieuwsbericht

Klimaatverandering in boek "wat is er aan de hand met het weer"

23 juni 2005

De klimaatproblematiek staat hoog op de politieke agenda. Dat ons klimaat verandert staat buiten kijf, maar waarom verandert het? Zijn de veranderingen toe te schrijven aan de grillen van de natuur, of heeft de mens zijn stempel op het klimaat gedrukt?

Het boek "Klimaatverandering, wat is er aan de hand met het weer in Nederland en België" is uitgebracht in samenwerking met het KNMI, Uitgeverij Kosmos/Z&K en Teleac. Het boek, dat verkrijgbaar is in de boekhandel, is een informatieve gids over de klimaatverandering.

Overstromingen en superstormen
Verwoestende orkanen in Amerika. Enorm hoge temperaturen in de hele wereld. De contouren van de klimaatveranderingen worden steeds duidelijker. De wereld wordt warmer en er valt steeds meer regen. Tijdelijke ontwikkelingen of een voorbode voor de toekomst? Hoe ziet de wereld er over dertig jaar uit? Wordt het gat in de ozonlaag groter of juist kleiner? Welke gevolgen hebben de opwarming van de aarde en de stijging van de zeespiegel? Krijgt Nederland te maken met hittegolven, extreme droogte en tropische buien, en komt er ooit nog een Elfstedentocht? Wetenschappers buigen zich al jaren over dit soort vragen. Als we het klimaatsysteem kunnen begrijpen, weten we ook hoe het klimaat zich zal ontwikkelen, hoe we ons daaraan kunnen aanpassen en hoe we kunnen voorkomen dat het uit de hand loopt.

In klimaatverandering nemen Rob van Dorland en Harry Geurts je mee op een spannende wereldreis, waarbij de klimaatontwikkelingen centraal staan. Het boek legt het broeikaseffect uit en laat zien waar het in de toekomst heen gaat met ons weer. Extremen komen aan de orde (de hoogste temperatuur ooit gemeten, de zonnigste plek op aarde, de plaats waar het het hardst waait…), maar ook de geleidelijke veranderingen en de huidige wetenschappelijke inzichten. Klimaatverandering is één van de eerste boeken waarin weer en klimaat samengaan, een aanrader voor iedereen die thuis wil raken in de klimaatproblematiek.

KNMI-persvoorlichter Harry Geurts schreef diverse boeken over het weer. Rob van Dorland is klimaatonderzoeker bij het KNMI. 

De pers over het boek

De Telegraaf:
"De publicatie wordt gepresenteerd als een spannende wereldreis waarin de actuele klimaatveranderingen centraal staan. En zo is het ook. In de verschillende hoofdstukken reist de lezer door de klimaatwereld: allereerst de waarnemingen, vervolgens door Nederland, dan is Europa aan de beurt om te eindigen in de wereld met daarbij aandacht voor de veranderingen voor vakantiegangers. De twee auteurs beantwoorden binnen overzichtelijke kaders in het boek vragen die menigeen wel eens heeft gesteld. Hoe betrouwbaar zijn bijvoorbeeld de oude temperatuurmetingen en kan de huidige wereldtemperatuur goed worden bepaald? Komt er een nieuwe ijstijd door het stilvallen van de golfstroom? En wat te denken van de volgende vraag: hoe kun je het klimaat voorspellen als het weerbericht van de volgende dag al niet deugt?"    

De Volkskrant
"De Enkhuizer Almanak is al een waagstuk. Eeen weersverwachting voor een jaar is een twijfelachtige onderneming. Toch lijken de samenstellers daar redelijk in te slagen, gezien het eeuwenlange verkoopsucces. Het KNMI gaat nog een stap verder. Niet de weersverwachting van het komende jaar, maar van de komende eeuw is het onderwerp van het boekje Klimaatverandering. Of zoals Nobelprijswinnaar Paul Crutzen het in zijn voorwoord stelt: hoe zal het weer er uitzien voor onze kinderen en kleinkinderen? Voor het antwoord gaan de auteurs (weer- en klimaatwatchers van het KNMI) in eerste instantie te rade bij het intergouvernementele klimaatpanel. De voorspellingen zijn tamelijk onzeker maar bekend: een wereldwijde stijging van de gemiddelde temperatuur van 1,4 tot 5,8 graden. De leemtes en onzekerheden in de huidige modellen komen meteen aan bod- de KNMI-onderzoekers blijven ook in een populair-wetenschappelijk boekje wetenschappelijk."

Meteo Consult
"Klimaatverandering is één van de eerste boeken waarin weer en klimaat samengaan, een aanrader voor iedereen die thuis wil raken in de klimaatproblematiek."


Boekinformatie
Klimaatverandering. Wat is er aan de hand met het weer in Nederland en België- Harry Geurts en Rob van Dorland.
Paperback met flappen, 128 pagina's
ISBN 90 215 8082 9
Prijs   16,50 Euro

Kosmos-Z&K Uitgevers
Marieke Wiegerinck, tel.: 030-234 92 76, fax: 030-234 92 47, email:
promotie@kosmoszk.nl

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  3. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten