Nieuwsbericht

KNMI begeleidt Whitbread race

17 september 1997

Het KNMI verzorgt de weersinformatie voor het enige Nederlandse zeiljacht, de "BrunelSunergy", dat deelneemt aan de Whitbread Round the World Race. The Whitbread Race, die zondag 21 september van start gaat vanuit Southampton in Engeland, voert de deelnemers, tien schepen, in bijna negen maanden rond de wereld over een afstand van 31600 zeemijl (ruim 58.000 kilometer).

In totaal zijn er negen etappes en vanaf vijf dagen voorafgaand aan de start van elke etappe ontvangen schipper en navigator van de Nederlandse ploeg uitgebreide weerberichten voor de eerste dagen van de etappe. Een team meteorologen van de Maritiem Meteorologische Dienst van het KNMI in Hoek van Holland en een maritiem klimatoloog uit De Bilt helpen de navigator van de "BrunelSunergy" bij het kiezen van de snelste route.

Tijdens het zeilen zijn de jachten op zichzelf aangewezen en krijgen ze geen specifieke weersinformatie. Zij mogen dan uitsluitend gebruik maken van weersinformatie die vrij beschikbaar is via bijvoorbeeld radio-ontvangers. Niet alleen tijdens de race maakt de BrunelSunergy gebruik van de expertise van het KNMI: ook bij het ontwerpen van het schip is gebruik gemaakt van de kennis die het KNMI de afgelopen 25 jaar heeft opgebouwd, met name over stromingen, golfbewegingen en klimatologie. Het Nederlandse zeiljacht is op die manier optimaal voorbereid op de soms ruige weersomstandigheden op de route.

Het belooft een spannende race te worden en iedere belangstellende kan dat meebeleven via internet.

Het KNMI opent vandaag een speciale engelstalige website met actuele informatie over het weer (weerkaartjes) en de plek waar de "BrunelSunergy" zich bevindt. In een aantal artikelen worden achtergronden van het weer dat de deelnemers op de route kunnen verwachten belicht. Zo komen onderwerpen aan de orde als orkanen, doldrums, ijsbergen en de golfstroom. De website blijft gedurende de hele race operationeel. Ook de voorlichting voor het schip loopt via internet.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Maart was recordwarm maar wel somber

    Met een gemiddelde temperatuur van 9,0 °C tegen normaal 6,5 °C was het de zachtste maart sinds 19...

    29 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten