Nieuwsbericht

KNMI en waterschappen samen tegen wateroverlast

12 december 2003

Op 12 december heeft mevrouw M.H. Schultz van Haegen, staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, een nieuw KNMI-waarschuwingssysteem voor waterschappen in gebruik genomen. Een waterschap krijgt met dit systeem automatisch een waarschuwing van het KNMI wanneer een kritische neerslaggrens overschreden dreigt te gaan worden. Het systeem is ontwikkeld om schade door hevige regen te beperken en dreigende calamiteiten af te wenden.

Door de droogte van de afgelopen zomer zouden we het bijna vergeten, maar grote hoeveelheden neerslag kunnen leiden tot ernstige wateroverlast en bedreigende situaties. Recente voorbeelden stammen uit de zomer van 2002, waarbij hevige neerslag zorgde voor grote wateroverlast in Duitsland en Tsjechië. Maar ook in Nederland is in dat jaar in korte tijd veel regen gevallen. Dit richtte grote schade aan, met name in het Westland, Prinsenbeek en Rijssen. Ook in 2001 heeft met name het Westland te kampen gehad met wateroverlast ten gevolge van hevige regen.

In het project 'Gevaarlijk weer voor het waterbeheer' hebben het KNMI en vijf waterschappen*) gezamenlijk onderzocht op welke wijze de meteorologische informatie en kennis van het KNMI aan de waterschappen beschikbaar kunnen worden gesteld. Bij dreigende situaties kan dan adequaat worden opgetreden. Dit heeft geleid tot een automatisch bewakingssysteem. Het KNMI waarschuwt het betreffende waterschap automatisch als voorzien wordt dat een door het waterschap gespecificeerde neerslaggrens -het zgn. risicoprofiel- wordt overschreden. Het waterschap krijgt vervolgens de op het waterschap toegesneden meteorologische informatie via (een afgeschermd deel van) internet en advies van de meteoroloog op basis waarvan verdere maatregelen genomen kunnen worden.

Het waarschuwingssysteem is voor alle waterschappen beschikbaar.

Wettelijke taak van het KNMI
Het KNMI heeft de wettelijke taak om het algemeen weerbericht beschikbaar te stellen. Daartoe behoren onder meer waarschuwingen voor extreme weersomstandigheden en berichten bij calamiteiten waarbij het weer een belangrijke rol speelt.

*) Hoogheemraadschap Alblasserwaard en Vijfheerenlanden, Hoogheemraadschap Delfland, Wetterskip Fryslân, Waterschap Reest en Wieden, Waterschap Zeeuwse Eilanden

Meer informatie
Unie van Waterschappen: Aly Oldersma, tel 06-55394307 of e-mail aoldersma@uvw.nl.
Zie ook Unie van Waterschappen en brochure (pdf) Gevaarlijk weer voor waterbeheer.
 

Veel belangstelling bij de officiële ingebruikstelling van het KNMI waarschuwingssysteem voor waterschappen

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten