Nieuwsbericht

KNMI’er Ad Stoffelen fellow van grootste internationale vereniging van wetenschappers en ingenieurs

05 januari 2022

De grootste en daarmee belangrijkste internationale beroepsvereniging van wetenschappers en ingenieurs IEEE heeft KNMI’er Ad Stoffelen benoemd tot 'Fellow Member'. Het veelzijdige wetenschappelijke werk van Stoffelen is gericht op het waarnemen van wind en dynamica in de atmosfeer en de interactie tussen de atmosfeer en de oceaan. In de afgelopen eeuw is de titel 'Fellow Member' door de IEEE slechts aan enkele tientallen Nederlanders toegekend.

Ad Stoffelen heeft de wetenschappelijke en operationele wereld verenigd in het gebruik van satellietinstrumenten die de ruwheid meten op zeeën en oceanen, de zogenaamde scatterometers. De informatie over de ruwheid wordt gebruikt om windsnelheid en richting boven het zeeoppervlak te verkrijgen, bijvoorbeeld in orkanen. Deze gegevens zijn van groot belang, omdat er op de oceanen weinig meetstations zijn terwijl ze wel 70 procent van het oppervlak van de aarde bestrijken.

Windgegevens scatterometers 

Onder leiding van Stoffelen worden de windgegevens van vrijwel alle scatterometers - zowel van Europa, de Verenigde Staten, India als China - verwerkt bij het KNMI. De resultaten hiervan worden geleverd aan meteorologische diensten wereldwijd. Een van die diensten is het Europese weercentrum, ECMWF, dat verwachtingen levert aan de Europese landen.

Drijvende kracht achter Aeolus satelliet

Hij is ook de drijvende kracht achter de ESA-satelliet Aeolus die door middel van een Doppler Wind Lidar windsnelheden in de hele atmosfeer kan meten. Het succes van Aeolus is reden voor de Europese organisatie voor weersatellieten (EUMETSAT) zich voor te bereiden op een Doppler Wind Lidar als het leidende instrument op een nieuwe operationele satelliet.

Voorgedragen door internationale collega's

"Hoog onderscheiden worden door een internationale vereniging met als motto ‘Technologische vooruitgang voor de mensheid’ is werkelijk fantastisch!" 

Stoffelen werkt sinds 1987 bij het KNMI na een studie Technische Natuurkunde in Eindhoven (TUe). Hij is gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht in 1998. Het werk aan de windmetingen gedurende vele jaren is reden voor internationale collega’s geweest om Stoffelen voor te dragen als Fellow Member. De IEEE heeft wereldwijd 400.000 leden in vrijwel alle technische richtingen. De vereniging organiseert conferenties, publiceert gezaghebbende wetenschappelijke vakbladen en draagt bij aan de training van toekomstige ingenieurs. Stoffelen is zeer verheugd met deze eervolle onderscheiding van zijn gewaardeerde internationale collega’s: “Hoog onderscheiden worden door een internationale vereniging met als motto ‘Technologische vooruitgang voor de mensheid’ is werkelijk fantastisch!”

Ad Stoffelen tijdens een voordracht in China

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. Zeespiegel Nederlandse kust stijgt nu sneller door klimaatverandering

  De snelheid waarmee de zeespiegel voor de Nederlandse kust stijgt door klimaatverandering is de l...

  20 januari 2022 - Nieuwsbericht
 2. Klimaateffecten van vulkaanuitbarsting Tonga waarschijnlijk klein

  Onder het wateroppervlak bij de eilandengroep Tonga in de Stille Oceaan vond zaterdag 15 januari ...

  18 januari 2022 - Nieuwsbericht
 3. Wereldtemperatuur 2021 op vijfde of zesde plaats

  De gemiddelde wereldtemperatuur van 2021 blijkt uit te komen rond 1,1 °C boven de pre-industriële...

  14 januari 2022 - Nieuwsbericht
 4. Jaaroverzicht aardbevingen 2021

  In Nederland waren er in 2021 in totaal 95 aardbevingen: 75 geïnduceerd (door gaswinning) en 20...

  13 januari 2022 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten