Nieuwsbericht

KNMI feliciteert de weeramateurs

23 oktober 2014

Komende zaterdag vieren de weeramateurs het veertigjarig bestaan van hun VWK, de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie. Veertig jaar geleden nodigde KNMI-Hoofddirecteur Herman Bijvoet de amateurs uit voor overleg bij het KNMI in De Bilt.

Hij stelde voor om een aantal samenwerkingsprojecten te starten. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. In de afgelopen decennia zijn verschillende onderzoeksprojecten over weer en klimaat in samenwerking met de VWK uitgevoerd.

Ook de huidige KNMI Hoofddirecteur Gerard van der Steenhoven – die te gast is op het lustrumcongres bij de Universiteit Utrecht – bevestigt het belang van samenwerking met de weeramateurs, nu en in de toekomst “Veel van de langjarige meetreeksen waarover het KNMI nu beschikt waren niet tot stand gekomen zonder het zorgvuldige werk van veel weeramateurs. Ook in de toekomst kan de samenwerking met enthousiaste vrijwilligers leiden tot nieuwe toepassingen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het gebruik van de mobiele telefoon voor het meten en doorgeven van weercondities.”

Het KNMI heeft van oudsher een band met vrijwilligers. KNMI-oprichter Buys Ballot benaderde rond 1850 naast medewerkers van de waterstaat en zeevarende ook weeramateurs voor het eerste officiële meetnet. Recent zijn waarnemingen van weeramateurs gebruikt voor een onderzoek naar het stadsklimaat en dagelijks tappen 325 vrijwillige neerslagwaarnemers de regenmeter af. Binnenkort start een nieuw meetproject (crowdscourcing) met vrijwillige waarnemers . Met name bij gevaarlijk weer situaties kunnen actuele en zeer lokale waarnemingen een nuttige aanvulling vormen van het bestaande meetnet.

Op het lustrumcongres presenteert het KNMI een vooruitblik op het toekomstige klimaat in Nederland. KNMI-onderzoeker Albert Klein Tank geeft een presentatie van de KNMI’14 klimaatscenario’s die onlangs zijn verschenen.

Meer informatie: http://www.vwkweb.nl/

Weerstation van een weeramateur in de stad die voor het KNMI metingen deed in het kader van onderzoek naar het stadsklimaat (foto: Zafer de Boer)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Groeiseizoen start eerder en eindigt later

    Ook dit jaar ontwaakte de natuur weer vroeg uit haar winterslaap door de hoge temperaturen in feb...

    01 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. April was extreem nat, vrij warm en aan de sombere kant

    Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,8°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was o...

    30 april 2024 - Nieuwsbericht
  3. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten