Nieuwsbericht

KNMI meet luchtkwaliteit tijdens Poolexpeditie

17 augustus 2015

KNMI-onderzoekers Richard Bintanja en Olivier Andry gaan mee met de Nederlandse poolexpeditie sees.nl naar Spitsbergen. Woensdag 19 augustus gaan ze aan boord van het schip de Ortelius. Vanaf het schip meten de KNMI de luchtkwaliteit onderweg en in het poolgebied.

De expeditie sees.nl is de grootste Nederlandse poolexpeditie ooit en wordt georganiseerd door het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen. In totaal gaan meer dan vijftig Nederlandse wetenschappers mee, in allerlei vakgebieden. De KNMI-onderzoekers gaan de komende dagen op onze website verslag doen van de negendaagse vaartocht door de Spitsbergen archipel. Ze zullen zo mogelijk verslag doen van de voortgang van de metingen. Daarbij zal ook worden ingegaan op de meetmethodes en de mogelijke uitkomsten van de metingen.

In mei is de apparatuur gemonteerd waarmee de luchtkwaliteit kan worden gemeten. Onderweg naar het Noordpoolgebied worden de verschillende bestanddelen (stikstofdioxide en aerosolen) al volautomatisch en continu bepaald. Dit gaan de onderzoekers voortzetten op Spitsbergen waarbij ter verificatie ook nog twee andere meetmethoden worden toegepast.

Het schip de Ortelius zal 19 augustus vanuit de haven van Longyearbyen vertrekken met als einddoel het eiland Edgeøya. Deze locatie is om historische redenen gekozen, aangezien 40 jaar geleden hier ook een Nederlandse expeditie heeft plaatsgevonden. Ook voor Arctische luchtvervuilingsmetingen is dit een geschikte locatie, relatief dichtbij vervuilingsbron Europa en ook nabij internationale vaarroutes.

De KNMI-metingen zullen in eerste instantie vooral ‘ruwe’ gegevens opleveren, die achteraf bij het KNMI zullen worden omgerekend tot concentraties van bijvoorbeeld aerosolen. Dan kan er geconcludeerd worden in hoeverre de luchtvervuiling in de Arctic is toegenomen, hoe het transport van luchtvervuiling vanaf onze breedtes tot in het Noordpoolgebied precies verloopt en de eventuele klimaateffecten.

Daarnaast onderzoeken Richard Bintanja en Olivier Andry de ontwikkeling van zeeijs in het Noordpoolgebied. Momenteel is er net als in vorige jaren zeer weinig zeeijs in dit gebied, zeker in de regio Spitsbergen. Of het record van 2012 in gevaar komt is de vraag. Momenteel is er wat meer ijs in het Noordpoolgebied te vinden dan rond deze tijd in recordjaar 2012. De onderzoekers hopen tijdens de vaartocht nog net het staartje van de zeeijsafsmelting te kunnen meepikken voordat de bedekking in september het minimum bereikt.

Spitsbergen Svalbard. Bron Rob Oo

Recente nieuwsberichten

 1. Klimaatverandering is tastbaar geworden

  Klimaatverandering is tastbaar geworden. De warme zomer van 2018 was hier een voorbeeld van. Om i...

  22 maart 2019 - Nieuwsbericht
 2. Homogenisatie zorgt voor betrouwbare temperatuurreeksen

  Een temperatuurreeks noemen we homogeen wanneer de variaties daarin alleen het gevolg zijn van fl...

  19 maart 2019 - Nieuwsbericht
 3. Lente in Nederland vroeg

  De lente begint in Nederland en Noord-Duitsland eerder dan waar dan ook zo ver naar het noorden. ...

  19 maart 2019 - Nieuwsbericht
 4. Hoe zijn oude klimaatvoorspellingen op basis van zonneactiviteit uitgekomen?

  Met enige regelmaat wordt voorspeld dat de aarde binnenkort gaat afkoelen door de afnemende activ...

  12 maart 2019 - Nieuwsbericht
Toon alle pers- & nieuwsberichten