Nieuwsbericht

KNMI registreert in Nederland uitbarsting Etna

05 november 2001

De afdeling Seismologie van het KNMI heeft met het meetsysteem voor detectie van laagfrequente geluidsgolven in de atmosfeer op de vliegbasis Deelen het infrageluid gemeten van uitbarstingen van de vulkaan Etna. De volgens seismoloog Läslo Evers unieke registratie vond plaats op 29 juli toen de Etna zeer actief was en verschillende uitbarstingen en gasexplosies plaatsvonden.

Grote explosies waaronder vulkaanuitbarstingen genereren laag frequent geluid. Frequenties lager dan 20 Hertz zijn onhoorboor en worden daarom infrageluid genoemd. Het KNMI beschikt op de vliegbasis Deelen over een netwerk van microbarografen voor registratie van infrageluid. De metingen worden gebruikt voor onderzoek van knallen afkomstig van vliegtuigen die sneller vliegen dan het geluid, maar het systeem legt ook andere explosies vast, zoals op 13 mei 2000 de geluidsgolven de vuurwerkramp Enschede en recent dus de uitbarstingen van de Etna.

Uit recent onderzoek door Franse en Italiaanse geologen blijkt dat de Etna bezig is van identiteit te veranderen. De onderzoekers schrijven dat in het tijdschrift "Nature" van 30 augustus. Het vulkanisme op Sicilië is een "hot spot- vulkanisme", waarbij gesmolten lava geleidelijk omhoog komt. Uit het onderzoek naar de samenstelling van het magna blijkt dat de Etna door veranderingen in de aardkorst een "eilandboog-vulkaan" aan het worden is. De eruptie van een dergelijk type vulkanen zijn heviger.

Recente nieuwsberichten

 1. September steeds zonniger

  September 2019 was zonnig met 162 zonuren tegen 143 uren normaal. Vorig jaar kregen we de septemb...

  22 oktober 2019 - Nieuwsbericht
 2. Herfststormen

  Sinds de laatste week van september is het weer in Nederland ronduit wisselvallig of herfstachtig...

  15 oktober 2019 - Nieuwsbericht
 3. De taiga- en Amazonebranden van 2019

  Afgelopen zomer was er veel media-aandacht voor grote natuurbranden in Siberië en de Amazone. Fot...

  08 oktober 2019 - Nieuwsbericht
 4. Arctisch zee-ijs op een-na-laagste niveau ooit

  Elk jaar neemt de zee-ijsbedekking in het Noordpoolgebied gedurende de zomer af en bereikt in sep...

  01 oktober 2019 - Nieuwsbericht
Toon alle pers- & nieuwsberichten