Nieuwsbericht

KNMI registreert in Nederland uitbarsting Etna

05 november 2001

De afdeling Seismologie van het KNMI heeft met het meetsysteem voor detectie van laagfrequente geluidsgolven in de atmosfeer op de vliegbasis Deelen het infrageluid gemeten van uitbarstingen van de vulkaan Etna. De volgens seismoloog Läslo Evers unieke registratie vond plaats op 29 juli toen de Etna zeer actief was en verschillende uitbarstingen en gasexplosies plaatsvonden.

Grote explosies waaronder vulkaanuitbarstingen genereren laag frequent geluid. Frequenties lager dan 20 Hertz zijn onhoorboor en worden daarom infrageluid genoemd. Het KNMI beschikt op de vliegbasis Deelen over een netwerk van microbarografen voor registratie van infrageluid. De metingen worden gebruikt voor onderzoek van knallen afkomstig van vliegtuigen die sneller vliegen dan het geluid, maar het systeem legt ook andere explosies vast, zoals op 13 mei 2000 de geluidsgolven de vuurwerkramp Enschede en recent dus de uitbarstingen van de Etna.

Uit recent onderzoek door Franse en Italiaanse geologen blijkt dat de Etna bezig is van identiteit te veranderen. De onderzoekers schrijven dat in het tijdschrift "Nature" van 30 augustus. Het vulkanisme op Sicilië is een "hot spot- vulkanisme", waarbij gesmolten lava geleidelijk omhoog komt. Uit het onderzoek naar de samenstelling van het magna blijkt dat de Etna door veranderingen in de aardkorst een "eilandboog-vulkaan" aan het worden is. De eruptie van een dergelijk type vulkanen zijn heviger.

Recente nieuwsberichten

 1. Nieuwe inzichten extreem weer helpen watersector

  Droogte en extreme regenval hebben grote invloed op de maatschappij. Zo dreigt in Oost-Nederland ...

  02 juni 2020 - Nieuwsbericht
 2. Zonnigste lente sinds het begin van de metingen

  Het was de zonnigste lente sinds het begin van de metingen in 1901. Gemiddeld over het land schee...

  29 mei 2020 - Nieuwsbericht
 3. Toename neerslagtekort en verdamping in voorjaar

  Het maximale neerslagtekort in Nederland in het voorjaar is de afgelopen vijftig jaar toegenomen,...

  28 mei 2020 - Nieuwsbericht
 4. Vaker droogte in het binnenland

  Droge zomers als die van 2018 komen door klimaatverandering in het binnenland nu vaker voor dan r...

  26 mei 2020 - Nieuwsbericht
Toon alle pers- & nieuwsberichten