Nieuwsbericht

KNMI toont luchtkwaliteit op wereldtentoonstelling Shanghai

27 april 2010

Het KNMI is in het Nederlands paviljoen op de Wereldtentoonstelling in Shanghai vertegenwoordigd met een luchtkwaliteitsstation. Minister-president Balkenende heeft op 1 mei de opening verricht van het Nederlands paviljoen Happy Street op World Expo 2010 in Shanghai. Bezoekers kunnen op een groot scherm kennis nemen van de meest recente satellietwaarnemingen van stikstofdioxyde in de troposfeer, de onderste 10 kilometer van de atmosfeer. Luchtvervuiling is door de onstuimige economische groei in de dichtbevolkte en geïndustrialiseerde gebieden van China een urgent probleem.

De metingen worden gedaan door het Ozone Monitoring Instrument OMI waarvan het KNMI de wetenschappelijke leiding heeft. De OMI-spectrometer is gebouwd door Nederland en Finland en vliegt aan boord van de NASA-satelliet EOS-Aura. Vliegend van pool tot pool op 700 kilometer hoogte scant OMI de aarde dagelijks in 14 banen.

Ook toont het luchtkwaliteitsstation de grondconcentraties voor drie luchtvervuilers in de Shanghai regio: stikstofdioxide, ozon en fijnstof. De concentraties worden op het KNMI berekend met een computermodel op basis van emissie gegevens en meteorologische data. Door gebruik te maken van de meteorologische verwachting kan het model de ontwikkeling van de luchtkwaliteit in de komende dagen berekenen.

Aan de Wereldtentoonstelling in Shanghai wordt deelgenomen door 180 landen en 50 organisaties. Met het thema "Better city, better life" presenteren de deelnemers het beste wat ze te bieden hebben op technisch en cultureel gebied. Het Nederlandse paviljoen is "Happy Street" genoemd; een complete straat in de vorm van een acht, waarover de bezoekers langs huisjes in verschillende bouwstijlen uit de Nederlandse architectuurtraditie lopen.

De WorldExpo in Shanghai is open tot 31 oktober en hoopt zo'n 70 miljoen bezoekers te trekken. Bekijk de stikstofdioxide metingen vanuit de ruimte en de actuele luchtkwaliteitssituatie in Shanghai op http://www.amfic.eu/expo.

Luchtkwaliteitssituatie in Shanghai (Bron: KNMI)
Luchtkwaliteitssituatie in Shanghai (Bron: KNMI)
Meteo World, het eerste meteorologische paviljoen ooit in 159 jarige historie Wereldexpo (Bron: WMO)
Meteo World, het eerste meteorologische paviljoen ooit in 159 jarige historie Wereldexpo (Bron: WMO)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten