Nieuwsbericht

KNMI verantwoordelijk voor weersverwachting BES-eilanden

07 oktober 2010

Vanwege het toetreden van Bonaire, Sint Eustatius en Saba tot het Nederlandse staatsbestel is het KNMI vanaf 10 oktober 2010 verantwoordelijk voor de meteorologie en seismologie op deze drie BES-eilanden. Om de continuïteit en kwaliteit van de weersverwachtingen voor de Caribische eilanden te behouden, zal Meteo Curaçao in nauwe samenwerking met het KNMI haar dienstverlening voor de BES-eilanden voortzetten.

De samenwerking tussen het KNMI en Meteo Curaçao – voor 10 oktober 2010 was dit de Meteorologische Dienst van de Nederlandse Antillen en Aruba – is al in een vergevorderd stadium. Een van de resultaten is de vernieuwde radarinstallatie op Sint Maarten die afgelopen jaar in gebruik is genomen. Deze weerradar is van groot belang bij het maken van betrouwbare weersverwachtingen voor de Caribische eilanden, met name tijdens het orkaanseizoen. Vooral de Bovenwindse Eilanden Sint Eustatius en Saba hebben door hun ligging de meeste kans op orkaanstormen.

Vanwege het orkaanrisico is kennis van de regio en internationale samenwerking tussen de meteorologische diensten in het Caribische gebied belangrijk. Meteo Curaçao is dan ook lid van het Hurricane Center in Miami en tevens van de World Meteorological Organization (WMO). Naast orkaanverwachtingen verzorgt Meteo Curaçao ook de weersverwachtingen voor de luchtvaart op de BES-eilanden. Om de kwaliteit van de meteorologische dienstverlening van Meteo Curaçao te waarborgen, blijft het KNMI de Curaçaose weerdienst op het gebied van techniek en opleidingen in de toekomst ondersteunen.

Op seismologisch vlak werken Meteo Curaçao en het KNMI ook nauw samen. In 2006 zijn er drie seismometers op Sint-Maarten, Sint Eustatius en Saba geplaatst om vulkanen en aardbevingen op de eilanden beter in kaart te brengen. Deze seismische activiteit wordt net als bij de Nederlandse meetstations real-time gevolgd. In 2011 zal er op Saba een vulkaanbewakingssysteem worden geplaatst om Mount Scenery - een slapende vulkaan van 877 meter hoog – in de gaten te houden.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  3. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten