Nieuwsbericht

KNMI weerbericht voor Caribisch Nederland

17 december 2015

Met ingang van 1 januari 2016 gaat het KNMI de meteorologische en seismische berichtgeving voor Caribisch Nederland (CN) verzorgen. Dit zijn de bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Het KNMI neemt naast de weerberichten voor het algemeen publiek ook de weersverwachtingen en specifieke weerberichten voor lucht- en scheepvaart voor zijn rekening. Bij extreme omstandigheden, zoals orkanen, hoge golven en overstromingen door overvloedige regen worden waarschuwingen en adviezen uitgegeven aan de gezaghebbers, de Rijksvertegenwoordiger, lokale crisiscoördinatoren en het Nationaal CrisisCentrum (NCC) van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Daarbij hanteert het KNMI het voor Caribisch Nederland vertrouwde waarschuwingssysteem.

In verband met de drinkwatervoorziening op Saba en Sint Eustatius worden  tijdens het droogteseizoen ook 10-daagse droogteverwachtingen gemaakt. Het KNMI beschikt op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba over seismometers om aardbevingen real-time te registreren. Dit meetnetwerk is met name ingericht om de seismische activiteit van de vulkanen Mount Scenery en Quill te monitoren en wordt gebruikt om tsunami-waarschuwingen uit te geven .

De meetgegevens, satelliet- en radarbeelden van Bonaire, Sint Eustatius en Saba komen real-time binnen, zodat het KNMI ook het weer op de eilanden op grote afstand van Nederland nauwlettend in de gaten kan houden.    

Het KNMI werkt voor de dienstverlening aan Caribisch Nederland samen met andere Meteorologische Diensten onder meer van Aruba, Sint Maarten, Météo France en de Meteorologische Dienst van Curaçao (MDC).

KNMI-website voor Caribisch Nederland

Mount Scenery vulkaan op Saba. Foto Reinoud Sleeman, KNMI

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  3. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten