Persbericht

Koningin opent nieuwbouw KNMI

14 april 2000

Hare Majesteit de Koningin verrichtte dinsdag 16 mei de officiële opening van de nieuwbouw aan het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut in De Bilt. Het KNMI, onderdeel van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, is het nationale data- en kenniscentrum voor weer, klimaat en seismologie.

Het nieuwbouwcomplex bevat een geavanceerde weerkamer en biedt werkruimte aan onderzoekers, seismologen, computerdeskundigen, technische medewerkers, de staf en de ondersteunende diensten. Ook de voor publiek toegankelijke bibliotheek en leeszaal zijn ondergebracht in het nieuwe gebouw. Verder is er een nieuwe colloquiumzaal, genoemd naar de oprichter van het KNMI, de meteoroloog Buys Ballot. Daarnaast is een bedrijfsmuseum ingericht en een windtunnel voor het ijken van windapparatuur. Bij het KNMI, met nevenvestigingen op Schiphol en de regionale luchthavens en de Maritiem Meteorologische Dienst in Hoek van Holland en Middelburg, werken circa 530 medewerkers, waarvan ongeveer 430 in De Bilt.

Het KNMI werd in 1854 in Utrecht opgericht. In 1897 verhuisde het naar De Bilt, waar ook nu nog de hoofdvestiging is. Het Instituut stelt vierentwintig uur per dag weersverwachtingen en waarschuwingen op, geeft speciale waarschuwingen uit voor maatschappij ontwrichtende weersomstandigheden, observeert en registreert klimatologische ontwikkelingen, verzamelt en levert meteorologische gegevens aan tal van bedrijven, beheert de infrastructuur die daarvoor nodig is, ontwikkelt modellen en verricht wetenschappelijk onderzoek op het gebied van weer, klimaat en seismologie. Het KNMI werkt intensief samen met andere instituten en onderzoeksinstellingen en vertegenwoordigt Nederland bij de Wereld Meteorologische Organisatie.

De nieuwe huisvesting is ontworpen door archivolt architectenbureau bna en Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur. De nieuwbouw is via een glazen loopbrug verbonden met het oude gebouw. De oude vleugel en het negentiende-eeuwse landhuis op het terrein zijn tijdens de nieuwbouw grondig gerenoveerd en gerestaureerd. De Koningin zal de officiële opening verrichten door op het entreeplein een beeld te onthullen.

Noot voor de redactie
Accreditatie: Rijksvoorlichtingsdienst, Afdeling Pers & Publiciteit, Telefoon 070 - 3564142, fax 070 - 3564684Recente nieuwsberichten

 1. Warmste jaren allemaal recent

  Nederland warmt duidelijk op, recente jaren behoren immers tot de warmste van de meetreeks. Maar ...

  07 april 2020 - Persbericht
 2. Seismische ruis afgenomen

  Seismologen melden een daling van 45 procent aan seismisch achtergrondruis in Nederland sinds 13 ...

  06 april 2020 - Persbericht
 3. Zeldzaam ozongat boven de Noordpool

  Toen na de poolwinter begin maart het eerste zonlicht de ozonlaag bescheen, is een uniek ozongat ...

  03 april 2020 - Persbericht
 4. Maart met heel veel zon

  Maart was één van de zonnigste maartmaanden ooit. De hoeveelheid zon lag met gemiddeld 195 uren r...

  01 april 2020 - Persbericht
Toon alle pers- & nieuwsberichten