Nieuwsbericht

Koningin opent nieuwbouw KNMI

14 april 2000

Hare Majesteit de Koningin verrichtte dinsdag 16 mei de officiële opening van de nieuwbouw aan het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut in De Bilt. Het KNMI, onderdeel van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, is het nationale data- en kenniscentrum voor weer, klimaat en seismologie.

Het nieuwbouwcomplex bevat een geavanceerde weerkamer en biedt werkruimte aan onderzoekers, seismologen, computerdeskundigen, technische medewerkers, de staf en de ondersteunende diensten. Ook de voor publiek toegankelijke bibliotheek en leeszaal zijn ondergebracht in het nieuwe gebouw. Verder is er een nieuwe colloquiumzaal, genoemd naar de oprichter van het KNMI, de meteoroloog Buys Ballot. Daarnaast is een bedrijfsmuseum ingericht en een windtunnel voor het ijken van windapparatuur. Bij het KNMI, met nevenvestigingen op Schiphol en de regionale luchthavens en de Maritiem Meteorologische Dienst in Hoek van Holland en Middelburg, werken circa 530 medewerkers, waarvan ongeveer 430 in De Bilt.

Het KNMI werd in 1854 in Utrecht opgericht. In 1897 verhuisde het naar De Bilt, waar ook nu nog de hoofdvestiging is. Het Instituut stelt vierentwintig uur per dag weersverwachtingen en waarschuwingen op, geeft speciale waarschuwingen uit voor maatschappij ontwrichtende weersomstandigheden, observeert en registreert klimatologische ontwikkelingen, verzamelt en levert meteorologische gegevens aan tal van bedrijven, beheert de infrastructuur die daarvoor nodig is, ontwikkelt modellen en verricht wetenschappelijk onderzoek op het gebied van weer, klimaat en seismologie. Het KNMI werkt intensief samen met andere instituten en onderzoeksinstellingen en vertegenwoordigt Nederland bij de Wereld Meteorologische Organisatie.

De nieuwe huisvesting is ontworpen door archivolt architectenbureau bna en Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur. De nieuwbouw is via een glazen loopbrug verbonden met het oude gebouw. De oude vleugel en het negentiende-eeuwse landhuis op het terrein zijn tijdens de nieuwbouw grondig gerenoveerd en gerestaureerd. De Koningin zal de officiële opening verrichten door op het entreeplein een beeld te onthullen.

Noot voor de redactie
Accreditatie: Rijksvoorlichtingsdienst, Afdeling Pers & Publiciteit, Telefoon 070 - 3564142, fax 070 - 3564684


 

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. Winterstormen in Groot-Brittannië en Ierland natter door klimaatverandering

  Klimaatverandering zorgt voor meer regen bij stormen in Groot-Brittannië en Ierland. Dat blijkt u...

  22 mei 2024 - Klimaatbericht
 2. Antarctisch warmterecord verbrijzeld door atmosferische rivier

  Op 18 maart 2022 gebeurde er in het Antarctische binnenland iets bijzonders. Normaal is het er ze...

  17 mei 2024 - Klimaatbericht
 3. Door satelliet EarthCARE meer begrip van klimaatverandering

  Eind mei wordt satelliet EarthCARE gelanceerd. EarthCARE is uitgerust met geavanceerde instrument...

  15 mei 2024 - Nieuwsbericht
 4. Meer zon in de lente

  Het KNMI houdt bij hoeveel zonnestraling het aardoppervlak bereikt, en ook hoe lang de zon schijn...

  14 mei 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten