Nieuwsbericht

Koud en glad, maar ook nat en zacht begin van het jaar

01 februari 2016

Na de zeer zachte december begon het nieuwe jaar in het noorden van het land met vier dagen lang ijzel en gladheid. Tegelijkertijd was het in het midden en zuiden zachter dan normaal met op diverse plaatsen zelfs ruim 10°C.

Door deze grote verschillen in temperatuur was het in De Bilt met een gemiddelde temperatuur van 4,8 °C zachter dan normaal (3,1°C), terwijl het in Nieuw Beerta (Groningen) met gemiddeld 2,0°C iets kouder was dan de normaal van 2,3°C.

Een lange periode met ijzel zoals van 3-7 januari is niet uniek, maar wel uitzonderlijk. Eerdere extreme situaties met ijzel deden zich voor in 1966, 1979 en 1987.

Vanaf 15 januari kreeg ook de rest van het land te maken met lagere temperaturen. De temperatuur daalde ’s nachts naar waarden onder het vriespunt en kwam overdag nog maar een enkele graad of net niet boven nul. Tot een ijsdag (maximumtemperatuur onder 0,0 °C ) in De Bilt kwam het net niet, de laagste maximumtemperatuur was daar 0,0 °C op 18 januari.

De laatste tien dagen van januari waren zeer zacht met op 25 januari maar liefst 16,3°C in Eindhoven en in het gehele land maximumtemperaturen van ruim boven de 10,0°C.

De maand was nat met gemiddeld over het land 102 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 73 mm. De regionale verschillen waren groot. Het natst was het in het zuidwesten van het land met 163 mm in Hoek van Holland, terwijl Nieuw Beerta 74 mm noteerde. In het noordoosten van het land viel de neerslag geregeld in de vorm van sneeuw, zodat op sommige plaatsen een sneeuwdek van 10 cm lag. De sneeuw bleef hier een week liggen en verdween op 22 januari toen de vorst uit het hele land werd verdreven.

IJzel op de bomen © Jannes Wiersema

Recente nieuwsberichten

 1. Nieuwe inzichten extreem weer helpen watersector

  Droogte en extreme regenval hebben grote invloed op de maatschappij. Zo dreigt in Oost-Nederland ...

  02 juni 2020 - Nieuwsbericht
 2. Zonnigste lente sinds het begin van de metingen

  Het was de zonnigste lente sinds het begin van de metingen in 1901. Gemiddeld over het land schee...

  29 mei 2020 - Nieuwsbericht
 3. Toename neerslagtekort en verdamping in voorjaar

  Het maximale neerslagtekort in Nederland in het voorjaar is de afgelopen vijftig jaar toegenomen,...

  28 mei 2020 - Nieuwsbericht
 4. Vaker droogte in het binnenland

  Droge zomers als die van 2018 komen door klimaatverandering in het binnenland nu vaker voor dan r...

  26 mei 2020 - Nieuwsbericht
Toon alle pers- & nieuwsberichten