Nieuwsbericht

Lancering van Aeolus satelliet naar testfase

20 september 2016

Eind volgend jaar wordt de Europese satelliet Aeolus gelanceerd, waarmee voor het eerst wereldwijd windprofielmetingen kunnen worden gedaan vanuit de ruimte. De kwaliteit van de metingen is vergelijkbaar met die van een radiosonde (ballonoplating). De voorbereidingen zijn in volle gang en onlangs zijn alle losse bestanddelen van de satelliet aan elkaar geklonken tot één geheel. Die mijlpaal luidt een nieuwe testfase in die moet uitwijzen dat de satelliet, als geheel, goed functioneert en opgewassen is tegen de grote krachten die vrijkomen bij een lancering.

Het KNMI heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van Aeolus en zal na lancering nauw betrokken zijn bij de verwerking van de satellietgegevens tot windproducten. Meteorologische instituten wereldwijd zullen deze producten gebruiken om hun modellen bij te sturen en daarmee hun weersverwachtingen te verbeteren.

De satelliet van de Europese Ruimtevaart Organisatie (ESA) kan laten zien hoe wereldwijd windsnelheid en windrichting veranderen met de hoogte. Daarmee vult Aeolus een belangrijk gat in het huidige meteorologische meetnetwerk. De verwachtingen zijn hoog gespannen: Aeolus belooft een grote bijdrage te leveren aan de verbetering van weersverwachtingen.

 

De satelliet Aeolus kan laten zien hoe wereldwijd windsnelheid en windrichting veranderen met de hoogte. Gegevens die van groot belang zijn voor de weersverwachting ©ESA/ATG medialab
De satelliet Aeolus kan laten zien hoe wereldwijd windsnelheid en windrichting veranderen met de hoogte. Gegevens die van groot belang zijn voor de weersverwachting ©ESA/ATG medialab

Recente nieuwsberichten

 1. Tweelingweer

  Het weer herhaalt zich nooit. Maar soms lijkt het erop. Dergelijk tweelingweer bekijken we voor d...

  18 juni 2019 - Nieuwsbericht
 2. Hoe waait de wind?

  Van rustige zomerdagen tot herfstige stormdagen, weinig is zo variabel als de wind. Maar verande...

  11 juni 2019 - Nieuwsbericht
 3. Kans op orkanen afhankelijk van El Niño

  Het Atlantisch orkaanseizoen is zaterdag 1 juni begonnen. De NOAA, het Amerikaanse instituut dat ...

  04 juni 2019 - Nieuwsbericht
 4. Zonnige lente zonder zomerse dagen

  De lente was met een gemiddelde van 10,2 °C zacht. Toch telde het seizoen geen zomerse dagen (max...

  31 mei 2019 - Nieuwsbericht
Toon alle pers- & nieuwsberichten