Nieuwsbericht

Lancering van Aeolus satelliet naar testfase

20 september 2016

Eind volgend jaar wordt de Europese satelliet Aeolus gelanceerd, waarmee voor het eerst wereldwijd windprofielmetingen kunnen worden gedaan vanuit de ruimte. De kwaliteit van de metingen is vergelijkbaar met die van een radiosonde (ballonoplating). De voorbereidingen zijn in volle gang en onlangs zijn alle losse bestanddelen van de satelliet aan elkaar geklonken tot één geheel. Die mijlpaal luidt een nieuwe testfase in die moet uitwijzen dat de satelliet, als geheel, goed functioneert en opgewassen is tegen de grote krachten die vrijkomen bij een lancering.

Het KNMI heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van Aeolus en zal na lancering nauw betrokken zijn bij de verwerking van de satellietgegevens tot windproducten. Meteorologische instituten wereldwijd zullen deze producten gebruiken om hun modellen bij te sturen en daarmee hun weersverwachtingen te verbeteren.

De satelliet van de Europese Ruimtevaart Organisatie (ESA) kan laten zien hoe wereldwijd windsnelheid en windrichting veranderen met de hoogte. Daarmee vult Aeolus een belangrijk gat in het huidige meteorologische meetnetwerk. De verwachtingen zijn hoog gespannen: Aeolus belooft een grote bijdrage te leveren aan de verbetering van weersverwachtingen.

 

De satelliet Aeolus kan laten zien hoe wereldwijd windsnelheid en windrichting veranderen met de hoogte. Gegevens die van groot belang zijn voor de weersverwachting ©ESA/ATG medialab
De satelliet Aeolus kan laten zien hoe wereldwijd windsnelheid en windrichting veranderen met de hoogte. Gegevens die van groot belang zijn voor de weersverwachting ©ESA/ATG medialab

Recente nieuwsberichten

 1. Herfststormen

  Sinds de laatste week van september is het weer in Nederland ronduit wisselvallig of herfstachtig...

  15 oktober 2019 - Nieuwsbericht
 2. De taiga- en Amazonebranden van 2019

  Afgelopen zomer was er veel media-aandacht voor grote natuurbranden in Siberië en de Amazone. Fot...

  08 oktober 2019 - Nieuwsbericht
 3. Arctisch zee-ijs op een-na-laagste niveau ooit

  Elk jaar neemt de zee-ijsbedekking in het Noordpoolgebied gedurende de zomer af en bereikt in sep...

  01 oktober 2019 - Nieuwsbericht
 4. September: zonnig en vrij nat

  De maand september is zonnig verlopen – gemiddeld scheen 162 uur de zon tegen 143 uur normaal. Ma...

  01 oktober 2019 - Nieuwsbericht
Toon alle pers- & nieuwsberichten