Nieuwsbericht

Lente 2000: op één na zachtste in honderd jaar

21 maart 2002

De lente van 2000 (de maanden maart, april, mei) was uitzonderlijk zacht, nat en had ongeveer het normale aantal zonuren. Alle drie de maanden waren, wat de gemiddelde temperatuur betreft, zachter dan normaal. De gemiddelde temperatuur voor de lente in De Bilt is op 10,5 °C uitgekomen, terwijl het langjarig gemiddelde 8,4 °C bedraagt. Hiermee komt deze lente op de tweede plaats in de rij van zachte lentes in de afgelopen honderd jaar. Alleen de lente van 1998 was met 10,6 °C nog zachter. Opmerkelijk is dat tezamen met de lente van vorig jaar (gem. temp 10,4 °C) de laatste drie jaar, 1998,1999 en 2000 de zachtste drie lentes van de laatste honderd jaar hebben opgeleverd.

Er werden in het afgelopen seizoen 15 warme dagen (max. temp. => 20 °C) en 12 dagen (max. temp => 25°C) genoteerd tegen respectievelijk tien en twee dagen normaal. Hoewel in De Bilt geen tropische waarden van 30 °C of meer werden gehaald gebeurde dat op 16 mei wel plaatselijk in het binnenland. Ell (Midden-Limburg) mat op die dag 30,2°C. Op acht dagen kwam de temperatuur in De Bilt in de avond en nacht onder het vriespunt; normaal telt de lente 16 vorstdagen.Doordat maart en mei nat waren, was de lente in zijn totaliteit nat, ondanks dat april aan de droge kant was. Zeer natte dagen met landelijk veel neerslag waren 3 maart (14 mm) en 28 mei (15 mm). Was het op 3 maart voornamelijk de provincie Drenthe die met ruim 30 mm veel water te verwerken kreeg, op 28 mei was dat in hoofdzaak de provincie Zuid-Holland met 25 tot 30 mm. De totale neerslagsommen van de lente liepen behoorlijk uiteen. Den Helder en Lauwersoog tapten 149 mm af, terwijl Herwijnen, in de Betuwe, een neerslaghoeveelheid van 259 mm opving.

De landelijk gemiddelde duur van de zonneschijn is uitgekomen op 463 uren wat vrijwel overeenkomt met de normaal van 462 uren. Het zonnigst, wat men vaker kan zien in het voorjaar, was het noorden van het land. Den Helder registreerde 537 zonuren. Rotterdam was het somberst met 421 uren. In De Bilt liet op 14 dagen de zon zich niet zien; gemiddeld komen er in de lente 12 zonloze dagen voor.

Op 28 mei trok een zeer actieve depressie van het Engels Kanaal langs onze kust naar Denemarken. Aan de kust stond enige tijd een zware storm (= windkracht 10) wat uniek is voor een meimaand. Zeer zware windstoten richtten ook in het binnenland aanzienlijke schade aan bomen en gebouwen aan.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten