Nieuwsbericht

Maart 2004: droog en zonnig

02 april 2004

Het fraaie weer waarmee maart eindigde stond model voor het grootste deel van de maand. Het was een stuk zonniger dan gebruikelijk en bovendien viel er weinig neerslag. De tegenstellingen in temperatuur waren echter groot. De eerste twaalf dagen waren koud, maar daarna was het heel zacht. Op 17 maart werd in Arcen zelfs al 22,2 graden gemeten, een uitzonderlijk hoge temperatuur zo vroeg in het seizoen. Daarna was het opnieuw koud met plaatselijk matige vorst maar de maand eindige weer met hoge temperaturen.

Door de afwisseling van warmte en kou was de gemiddelde temperatuur met 5,9 graden vrijwel gelijk aan het langjarig gemiddelde. Overdag was het echter iets warmer dan normaal, maar de nachten waren relatief koud waardoor het gemiddeld minimum ongeveer een graad onder de norm lag. In De Bilt kwam het op 15 dagen tot vorst terwijl in maart 9 vorstdagen normaal zijn. Landelijk werd de laagste temperatuur gemeten op 1 maart toen Westdorpe in Zeeland -8,9 graden noteerde.

De zon scheen veel: gemiddeld over het land 151 uren tegen 115 normaal. Vooral in het zuidwestelijk kustgebied en in het zuiden van Limburg was het zonnig met in Maastricht 171 uren zon. In De Bilt liet de zon op slechts 1 dag volledig verstek gaan terwijl maart gewoonlijk 7 zonloze dagen telt.

Gemiddeld over het land viel 35 mm tegen 65 mm normaal. In De Kooy bij Den Helder viel zelfs maar 18 mm, terwijl Valkenburg in Zuid-Holland met 52 mm de natste plaats was. Uitgerekend het weekeinde waarin de astronomische lente begon bood het slechtste weer met regen en wind. Zowel op 19 als op 20 maart stormde het. Op 20 maart stond langs onze hele kust zelfs een zuidwesterstorm, windkracht 9 en tot ver in het binnenland werden zeer zware windstoten geregistreerd van 100 tot 125 km/uur. De windstoten, waarvoor het KNMI zelfs een Weeralarm heeft uitgegeven, hebben op verschillende plaatsen schade aangericht.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten