Foto: Arnoud Apituley
Foto: Arnoud Apituley

Maart: zeer nat, vrij zacht en somber

03 april 2023

Met een gemiddelde temperatuur van 7,0°C tegen normaal 6,5°C was maart vrij zacht. De maand was ook zeer nat met landelijk gemiddeld 98 millimeter neerslag tegen 53 millimeter normaal.

Code oranje

De maand begon koud, zonnig en droog, maar al snel werd het wisselvallig. Vanaf 8 maart zorgde een trein van lagedrukgebieden net ten zuiden van ons land voor langdurige regen en (natte) sneeuw. In de ochtend van 8 maart kwam het in het zuiden tot een tijdelijk sneeuwdek van plaatselijk 5-10 cm. Het KNMI gaf code oranje uit voor Limburg en Noord-Brabant.

Eerste storm van dit jaar

De eerste storm van het jaar zorgde op 13 maart voor windkracht 9 in Vlieland en IJmuiden. Het bleek de opmaat naar een zachte periode. In Ell werd op de 17e met 18,7°C de hoogste temperatuur van de maand gemeten.

Zes vorstdagen

Maart telde in De Bilt zes vorstdagen (met een minimumtemperatuur onder 0°C), normaal zijn dat er acht. In het zuidoosten en oosten van het land vroor het op circa tien dagen en vliegveld Eelde telde zelfs veertien vorstdagen. Warme dagen (20,0°C of meer) waren er nergens, hetgeen normaal is voor maart.

Zeer nat

Het meest opvallend was het natte karakter van de maand. Met 98 millimeter gemiddeld over het land, tegen 53 millimeter normaal, was maart zeer nat. In het zuiden viel de meeste neerslag, met plaatselijk meer dan 130 millimeter. In De Bilt viel 101 millimeter, tegen 58 millimeter normaal, goed voor een achtste plaats in de lijst met natste maartmaanden. 

Vrij somber

Met gemiddeld over het land 120 uren zon was maart een vrij sombere maand. De normale hoeveelheid zon bedraagt 145 zonuren. Hoewel de zon overal minder scheen dan normaal, was het in het uiterste zuiden met circa 100 zonuren duidelijk het somberst. In De Bilt scheen de zon 117 uur, tegen 139 uur normaal.


Lees meer:

Normaal = het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1991-2020
Lees het volledige overzicht van maart 2023

 

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. Leerlingen helpen KNMI satellietmetingen beter te begrijpen

  Leerlingen van scholen door heel Nederland hebben meegeholpen met een onderzoek om de satellietme...

  07 juni 2023 - Nieuwsbericht
 2. Noordenwind laat ons wachten op de eerste zomerse dag

  Een hardnekkig hogedrukgebied boven Groot-Brittannië zorgde voor een uitzonderlijk groot aantal d...

  01 juni 2023 - Nieuwsbericht
 3. Op een na natste lente van deze eeuw

  De lente was zeer nat: deze eeuw was alleen het voorjaar van 2006 natter. Met een gemiddelde temp...

  01 juni 2023 - Nieuwsbericht
 4. Zomer bijna net zo nat als winter

  Je zou het misschien niet denken, maar in Nederland valt er in de zomer bijna net zo veel neersla...

  25 mei 2023 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten