Nieuwsbericht

Martin Bril overleden

23 april 2009

Journalist en schrijver Martin Bril, die woensdag 22 april overleed, had veel met het weer. Regendruppels, zonnestralen, onweersluchten, zomerbriesjes… ze kwamen vaak voorbij in zijn veelgelezen columns en geliefde verhalen.

Hij was vaak onderweg, in Nederland of Frankrijk. De plek waar hij was deed er alles toe. Net als de weersgesteldheid. Zijn blikveld omvatte wapperende vlaggen, Hollandse luchten boven rivieren, bevroren landschappen. En altijd een relatie met het jaargetijde. Martin Bril volgde trouw onze weerberichten en introduceerde jaren terug het begrip ‘rokjesdag’, steevast de eerste warme dag in de lente waarop ogenschijnlijk alle vrouwen met rok en blote benen de straat op gingen. Bepaald geen meteorologisch begrip. Maar alleszeggend genoeg.

Martin Bril zou op 1 april dit jaar gastspreker zijn op onze conferentie over meteorologie. Daar had hij echt zijn zinnen op gezet, al hield hij een slag om de arm vanwege zijn ziekte. “IJs en weder dienende”. Het leek hem prachtig, zo’n hele dag praten over het weer. Maar in het vroege voorjaar – het was nog lang geen rokjesdag – moest hij tot zijn spijt afzeggen. Het zou niet meer gaan. Kort voor de conferentie was er toch hoop: “Wellicht hebben we te vroeg onze afspraak gecanceld. Ik vind het zo leuk dat ik het toch ga proberen”, mailde hij. Maar al snel bleek dat het echt niet ging.

Onze KNMI-conferentie moest het doen zonder Martin Bril. Die woensdag was de eerste warme lentedag met volop zon. De rokjesdag van 2009.

Cees Molenaars

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Groeiseizoen start eerder en eindigt later

    Ook dit jaar ontwaakte de natuur weer vroeg uit haar winterslaap door de hoge temperaturen in feb...

    01 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. April was extreem nat, vrij warm en aan de sombere kant

    Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,8°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was o...

    30 april 2024 - Nieuwsbericht
  3. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten