Nieuwsbericht

Meer kans op extreme neerslag in Noord-Engeland

11 december 2015

De kans op overvloedige neerslag zoals in de eerste decemberweek in Noord-Engeland en Schotland is in dit deel van het Verenigd Koninkrijk toegenomen. Analyses van waarnemingen en klimaatmodellen laten een toename van ongeveer 40 procent zien van de kans op dit soort extreme neerslag.

Grote delen van Engeland en Schotland hebben te kampen gehad met enorme wateroverlast als gevolg van storm Desmond in de eerste week van december. Door overstromingen kwamen meer dan vijfduizend huizen onder water te staan. De neerslaghoeveelheden waren extreem te noemen. In Honister in Noord-Engeland viel in 24 uur 341,1 millimeter, waarschijnlijk een nieuw landelijk neerslagrecord voor het Verenigd Koninkrijk.

Dit deel van het Verenigd Koninkrijk heeft de afgelopen jaren vaker te maken gehad met grote overstromingen. Dat roept de vraag op in hoeverre de klimaatverandering een rol speelt bij deze gebeurtenissen. Het KNMI doet hier onderzoek naar, in samenwerking met de universiteiten van Oxford en Melbourne, het Rode Kruis Klimaatcentrum en Climate Central in de VS.

Een analyse van waarnemingen plus resultaten van het KNMI-klimaatmodel EC-Earth tonen rol van opwarming bij een extreme weersituatie

Deze instituten werken gezamenlijk aan methodes om binnen korte tijd een analyse te kunnen geven over de rol van de opwarming van de aarde. Hiervoor wordt gekeken naar een analyse van waarnemingen in het betreffende gebied en resultaten van het KNMI-klimaatmodel EC-Earth. Daarnaast wordt een groot aantal klimaatsimulaties bekeken die vrijwilligers op hun eigen computers draaien in het kader van het Weather@Home project.

Uit de modelberekeningen blijkt dat de neerslagtoename in Noord-Engeland veroorzaakt wordt door de uitstoot van broeikasgassen en aërosolen door de mens. Overigens zijn de overstromingen in deze regio ook een gevolg van andere omstandigheden, zoals meer bebouwing en dijken. Deze factoren zijn in het klimatologisch onderzoek niet meegenomen.

Meer informatie: Climate Change Found to Increase Heavy Rains Like Those of UK’s Storm Desmond

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten