Nieuwsbericht

Mei 2004 was droog

14 juni 2004

Regen van betekenis viel er de afgelopen maand alleen in de eerste week en op de laatste dagen. De Bilt kreeg op 7 mei 12 mm en op 30 mei 13 mm. In totaal leverde de maand hier 31 mm op tegen 62 mm normaal. Vooral tijdens de Pinksterdag op 30 en 31 mei vielen er tijdens onweersbuien soms forse hoeveelheden tot zelfs 44 mm in korte tijd in Wijk bij Duurstede. Die regen was meer dan welkom na de lange droge periode: tussen 8 en 29 mei bleef er nauwelijks regen. De bloeimaand leverde dit jaar vooral in de westelijke helft en het noorden een groot neerslagtekort op. In Nieuw Beertha viel over de hele maand slechts 12 mm. Het oosten en zuiden had nauwelijks problemen met de droogte en hier viel op veel plaatsen de normale hoeveelheid. Het natste weerstation was Hupsel in de Achterhoek met 68 mm.

Voor het eerst sinds 1996 was mei iets aan de koele kant, maar groot was de afwijking niet. Het KNMI berekende gemiddeld 12,3 graden tegen 12,7 normaal. Door het droge en meestal rustige weer heeft de maand voor het gros van het publiek geen slechte indruk achtergelaten. Op 10 dagen werd het in De Bilt warmer dan 20 graden wat een dag meer is dan de norm. Zomerse dagen met 25 graden of meer kwamen niet voor terwijl een gewone mei er drie telt. Op andere plaatsen werd de zomerse grens wel overschreden: Eelde noteerde op 30 mei 27,0 graden.

Opmerkelijker was de vorst in de laatste week van de maand. Op sommige plaatsen kwam de temperatuur vlak boven de grond vanaf 22 mei ruim een week achtereen elke dag onder nul. Dat is opmerkelijk zo laat in het seizoen. Lokaal werd op 10 cm hoogte zelfs -5 graden gemeten. Ook op normale waarnemingshoogte (anderhalve meter) werd vorst gemeten: zowel de vliegbasis Twenthe als Deelen noteerden op 22 mei -0,4 graden.

De zon scheen landelijk gemiddeld 210 uur, wat voor mei heel normaal is. Het zonnigste weerstation van de maand was Hoek van Holland met 244 uren, de minste zon kreeg Hoogeveen met 180 uren.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Maart was recordwarm maar wel somber

    Met een gemiddelde temperatuur van 9,0 °C tegen normaal 6,5 °C was het de zachtste maart sinds 19...

    29 maart 2024 - Nieuwsbericht
  2. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten