De lente is begonnen en de Noordse stern gaat weer beginnen aan zijn jaarlijkse tocht van de Zuidpool naar de broedgebieden op Spitsbergen en in Nederland. In een nieuwe studie laten we zien dat de route die ze volgen nauw samenhangt met het klimaat. De wind blijkt een grote rol te spelen en ook de afstand en de beschikbaarheid van voedsel onderweg blijkt van belang.
Trekvogels reizen elk jaar duizenden kilometers tussen hun broed- en overwinteringsgebieden, waarbij ze steevast bepaalde 'vliegroutes' volgen. Om deze routes te begrijpen, moeten klimaatwetenschap en ecologie met elkaar verbonden worden. Vliegroutes zijn namelijk niet willekeurig; de routes worden beïnvloed door klimaatpatronen.
Zeevogels in de Atlantische en Stille Oceaan volgen bijvoorbeeld vaak een route in de vorm van het cijfer 8: deze bieden sterke en consistente rugwinden, waardoor vogels sneller en met minder moeite van A naar B komen (zie afbeelding 1). De routes leiden de vogels bovendien langs voedselrijke oceaangebieden om te fourageren, om energie in te slaan voor de verdere migratie.
Kunnen deze vliegroutes worden nagebootst met behulp van klimaatgegevens zoals windpatronen en voedselbeschikbaarheid? Zo ja, dan kunnen we met de uitkomsten begrijpen hoe deze routes zijn ontstaan, waarom vogels ze kiezen en zelfs hoe ze in de toekomst kunnen veranderen als het klimaat verandert.
Om vliegroutes van Noordse sternen na te bootsen, gebruikten we een methode genaamd 'least cost path'-modellering, vergelijkbaar met hoe Google Maps de beste route voor een bestemming vindt. In plaats van alleen de kortste route te bepalen, houdt dit model ook rekening met windomstandigheden, afstand en voedselbeschikbaarheid. Dit levert vele mogelijke vliegroutes die trekvogels in theorie zouden kunnen volgen (blauwe routes in afbeelding 2). Door deze nagebootste routes te vergelijken met de werkelijk gevolge routes (bepaald door vogels met "trackers" uit te rusten), kunnen we ons op de vliegroutes richten die vogels daadwerkelijk gebruiken. Er blijken twee groepen vogels te zijn (afbeelding 3):
Waarom kiezen vogels deze routes? Beide strategieën, energie besparen of tijd besparen, zijn cruciaal voor trekvogels. Energiebesparende vogels komen in de broedgebieden aan met ruime vetreserves, terwijl tijdbesparende vogels vroeg aankomen om optimale nestplekken te bemachtigen. Deze keuzes benadrukken de nauwe band tussen klimaat en ecologie. Winden, voedselbeschikbaarheid en migratiepatronen werken samen en bepalen waar en hoe vogels zich verplaatsen. Door vliegroutes te bestuderen, kunnen we niet alleen leren over het gedrag van vogels, maar ook over hoe klimaatverandering ecosystemen kan beïnvloeden.
In een vervolgstudie gebruiken we gegevens van klimaatmodellen om te bepalen hoe vliegroutes in de toekomst zouden kunnen veranderen. Zullen vogels dezelfde routes blijven volgen als het klimaat verandert? Inzicht in deze veranderingen helpt ons om klimaatwetenschap en ecologie te verbinden, waardoor we beter kunnen bepalen hoe vogels zullen reageren op een snel veranderend klimaat.
De opwarming van de aarde zorgt voor steeds meer extreem weer. Tien jaar geleden is wereldwijd ge...
21 maart 2025 - NieuwsberichtTijdens het corona-voorjaar van 2020 maakten we melding van zeer blauwe luchten. Deze week waren ...
21 maart 2025 - KlimaatberichtAan het einde van de herfst en het begin van de winter mopperden we nog vaak over het grijze weer...
19 maart 2025 - KlimaatberichtDeze week wordt het van maandag tot vrijdag volgens de verwachting elke dag warmer. We beginnen b...
17 maart 2025 - Klimaatbericht