Nieuwsbericht

Nat Zeeland in de zomer van 2005

07 juli 2005

Vooral in Zeeland was de zomer nat. De eerste week van juli leverde hier al zo'n 100 tot 150 mm en ook in het weekeinde van 20 augustus kreeg het zuidwesten te maken met langdurig zware regen.

In het weekeinde van 20 augustus is vooral in Zeeland veel regen gevallen. Vrouwenpolder registreerde op 20 augustus een etmaalhoeveelheid van 60 mm, op 21 augustus meldde Breskens 44 mm.

Een maand eerder viel er nog meer en zelden valt er in ons land zoveel regen als begin juli in Zeeland. Volgens statistieken valt er op een willekeurige plaats in ons land maar eens per 100 jaar in een week een hoeveelheid van 127 mm. De hoeveelheid die sommige plaatsen in Zeeland dus in een week hebben gehad komt statistisch nog minder vaak dan eens in een eeuw voor.

Noodweer begin juli
In het westen van ons land viel op maandagochtend 4 juli op verschillende plaatsen 40 tot 80 mm. Biervliet kreeg die ochtend zelfs 81,4 mm, Cadzand 78,0 en Philippine 75,2 mm. Daarna trokken de buien vergezeld van wolkbreuken, onweer en windstoten over het hele land. De Bilt kreeg op 4 juli rond het middaguur 33 mm waarvan 12 mm in tien minuten, een intensiteit die 's ochtends ook in Vlissingen was gemeten. In het noorden van het ondervond met name de pleziervaart door de windstoten veel last van het weer. Op Terschelling is zelfs een windhoos waargenomen. In Andel, tussen 's Hertogenbosch en Gorinchem, viel in de nacht van 29 op 30 juni in enkele uren 113 mm, in Gorinchem en Cabauw resp 80 en 76 mm. Daags daarop viel in Brabant en Friesland viel op enkele plaatsen 40 tot 50 mm.

Rolwolken en hoosachtige verschijnselen
Voorafgaand aan de actieve buienlijn die maandag 4 juli over ons land trok zijn op verschillende plaatsen rolwolken waargenomen. Rolwolken ontstaan bij snel verplaatsende en zware onweersbuien waarbij de warme lucht aan de voorkant van het torenhoge wolkcomplex sterk stijgt terwijl op meer dan 10 kilometer hoogte in de buienwolk die er achter zit, koude luchtmassa's omlaag storten. Een rolwolk wordt vergezeld door enorme en plotselinge windstoten van soms 100 tot 150 kilometer per uur. Het is een voorkeursplaats voor windhozen, maar vaak blijft het bij een begin van hoosvorming in de lucht. Journalist en fotograaf Jan Karel Lameer was op Terschelling getuige van een hoos, die over de dorpen Hoorn, Lies en Formerum trok. Er gingen enkele zware bomen om en enkele huizen en auto's werden (licht) beschadigd.

Neerslag in een warmer klimaat
Neerslag hangt samen met de temperatuur en in een warmer klimaat van de toekomst kunnen grotere hoeveelheden neerslag vaker voorkomen. Klimaatonderzoekers gaan ervan uit dat de wereldgemiddelde neerslag in het midden van de volgende eeuw met enkele procenten zal toenemen. De relatief grootste toename wordt op noordelijke breedten verwacht, vooral in de winter. Ook in Nederland gaan we uit van een toename van de neerslag in de winter, dit gaat samen met meer regen per dag. In de zomer zal, door de hogere temperatuur, de regen buiiger van karakter worden en kan er ook meer in korte tijd vallen.

neerslag West-Europa 4-6 juli 2005
Hoeveelheid neerslag WEst-Europa 4-6 juli 2005
Rolwolk
Rolwolk boven Ameland op 4 juli 2005 (foto: Martha Appelman, Hollum, Ameland)
Neerslagkaartje 4 juli 2005
Zware regen in Nederland 4 juli 2005

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Groeiseizoen start eerder en eindigt later

    Ook dit jaar ontwaakte de natuur weer vroeg uit haar winterslaap door de hoge temperaturen in feb...

    01 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. April was extreem nat, vrij warm en aan de sombere kant

    Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,8°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was o...

    30 april 2024 - Nieuwsbericht
  3. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten