Nieuwsbericht

Natte herfst

02 december 2019

Veel Nederlanders zullen afgelopen maanden wel een keertje nat geregend zijn. De maanden september, oktober én november waren namelijk alle drie natter dan normaal. De verschillen in neerslag binnen het land waren groot. De uitschieter werd gemeten in Berkhout (Noord-Holland). Er viel daar 406 millimeter regen, zoveel valt er normaal gesproken ongeveer in de helft van een jaar. In Volkel viel de minste neerslag: 174 millimeter, vrijwel gelijk aan het langjarig gemiddelde van 197 millimeter. In De Bilt viel 305 millimeter tegen 241 millimeter normaal.

Op 30 november eindigde de meteorologische herfst. Deze herfst had een zonnig begin: in september was het zonniger dan normaal. Deze herfst telde één zomerse dag en tien warme dagen. In Maastricht werd het op 22 september nog 28,4 graden. Tijdens de nacht van 28 op 29 oktober daalde de temperatuur voor het eerst na de zomer tot onder het vriespunt. In totaal werden er acht vorstdagen geteld.

Er werd een gemiddelde temperatuur van 10,8 graden gemeten. Het langjarig gemiddelde is 10,6 graden normaal. 

Terugblik op november

Gemiddeld werd het afgelopen november circa 6,4 graden tegen 6,7 graden normaal, iets kouder dan normaal. De maand startte zacht. In Westdorpe werd op 2 november de hoogte temperatuur van deze maand bereikt: 15,7 graden. De laagste temperatuur werd bereikt op 20 november. De temperatuur daalde toen in Woensdrecht tot – 4,7 graden. In totaal telde november zeven vorstdagen (met een minimumtemperatuur lager dan 0 graden) tegen vijf vorstdagen normaal.

De maand begon én eindigde met veel neerslag. Er waren grote verschillen over het land. Zo viel de meeste neerslag langs de kust van Noord- en Zuid-Holland, circa 140 millimeter. In Volkel viel de minste neerslag: 53 millimeter tegen 66 millimeter normaal. In De Bilt viel 101 millimeter tegen 80 millimeter normaal.

De maand november was vrij zonnig. In het noordoosten van het land liet de zon zich het minst zien. In Nieuw Beerta scheen slechts ongeveer 59 uur de zon (tegen 60 uur normaal). In De Bilt scheen de zon 77 uur tegen een langjarig gemiddelde van 63 uur.  In Westdorpe liet de zon zich het meest zien, namelijk 103 uur.

Lees het uitgebreide seizoensoverzicht.

Lees het uitgebreide maandoverzicht.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten