Nieuwsbericht

Nieuw AO-boekje: klimaatveranderingen en het broeikaseffect

23 september 2003

In de bekende AO-reeks van handzame en leerzame boekjes met actuele onderwerpen is een nieuwe publicatie verschenen over de klimaatveranderingen. Een gecompliceerd onderwerp, maar passend in deze publicatiereeks zodanig uitgelegd dat veel lezers het goed kunnen volgen. Klimaatonderzoeker Rob van Dorland, die veel over dit onderwerp heeft gepubliceerd en als woordvoeder van het KNMI vaak in de media optreedt heeft als geen ander ervaring om dit onderwerp aan een groot publiek uit te leggen.

De inleiding: "we vernemen vaak over klimaatveranderingen en het broeikaseffect dat aangeduid wordt als belangrijk, hoogst actueel, bedreigend tot en met noodlottig en rampzalig. Maar hoe zit het nu precies met het warmer worden van de aarde en de stijging van de zeespiegel. Het instituut dat sinds jaar en dag kennis levert over weer en klimaat is het KNMI te De Bilt, waar Rob van Dorland aan verbonden is".

Het boekje is niet alleen zeer actueel met de nieuwste gegevens en grafieken van de temperatuurstijging op aarde, maar ook de geschiedenis van het broeikaseffect wordt uit de doeken gedaan. Wist u dat het broeikaseffect al in 1827 is ontdekt? Wat is eigenlijk het verschil tussen weer en klimaat, wat zijn de oorzaken van klimaatveranderingen, wat gebeurt er met de energie in het klimaatsysteem, wat zijn de meest recente veranderingen en wat staat ons in de 21e eeuw verder nog te wachten. Cruciale vragen waarop deze nieuwe AO-publicatie een helder antwoord geeft.

Klimaatveranderingen en het broeikaseffect van Rob van Dorland (KNMI) is een uitgave van Uitgeverij AO (Actuele onderwerpen). Exemplaren kunt u bestellen via internet. In de meeste grotere bibliotheken is de AO-serie ook te leen.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten