Nieuwsbericht

Nieuwe fijnmaziger klimaatmodellen laten neerslagtoename duidelijker zien

19 maart 2015

De afgelopen decennia is de neerslag in Noordwest Europa sterk toegenomen. Tegelijkertijd is er minder regen gevallen in Zuid Europa.

In zijn proefschrift laat Ronald van Haren zien dat veel klimaatmodellen moeite hebben om de waargenomen neerslagverandering te simuleren. De verandering in de modellen is veel kleiner. De oorzaak daarvan ligt in de simulatie van windpatronen.

Als modellen de juiste windpatronen over de Atlantische Oceaan en Europa simuleren dan zijn ze ook beter in staat om neerslagtrends in de winter op de juiste manier te simuleren. De huidige generatie mondiale klimaatmodellen is nog te grofmazig om dat goed te doen. Nieuwe, fijnmazige, simulaties die recent door KNMI zijn uitgevoerd met weervoorspelmodellen, laten betere resultaten zijn.

Deze modellen zijn beter in staat de atmosferische circulatie te simuleren waarin vocht wordt meegenomen vanaf de Atlantische Oceaan naar Europa. De individuele stormen ontwikkelen zich realistisch en zorgen voor regen op de juiste plaats. Ronald van Haren laat zien dat door gebruik te maken van weervoorspelmodellen het klimaat beter gesimuleerd kan worden.

Ook de KNMI’14 klimaatscenario’ s laten grote veranderingen in neerslag voor de toekomst zien, maar spreiding tussen de vier scenario’s is groot. Dat komt onder andere door verschillen in uitkomsten tussen de klimaatmodellen. Het werk in dit proefschrift geeft handvaten om die modellen verder te verbeteren.

Ronald van Haren verdedigt vandaag zijn proefschrift getiteld Assessment of Uncertainties in simulatied European precipitation aan de Wageningen Universiteit.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten