Nieuwsbericht

Nieuwe weerradar op toren KNMI De Bilt

04 juli 1997

Op vrijdag 4 juli 1997 is op de toren van het KNMI in De Bilt een nieuwe radarantenne geplaatst. Daarmee is het nieuwe Doppler-radarsysteem met antennes bij de Koninklijke Marine in Den Helder en in De Bilt compleet. Ook de karakteristieke witte bol is weer op de toren teruggekeerd.

Nadat de witte bol , die de gevoelige radarantenne beschermt tegen weersinvloeden op 29 januari van de toren was verwijderd, kreeg het KNMI veel reacties en vragen. Velen vonden het jammer dat de bol, die twaalf jaar lang het gezicht van het KNMI had bepaald, was verdwenen. Het was echter maar een tijdelijke onthoofding die nodig was voor de vervanging van de radarantenne.

De komende weken worden de elektronische installatie en de software voor de radarantenne aangelegd, waarna een testperiode van een maand begint. Volgens planning is de nieuwe radar eind augustus operationeel. De nieuwe antenne in De Bilt vormt dan samen met de radarantenne die eind oktober vorig jaar in Den Helder is geplaatst, het nieuwe hypermoderne radarsysteem dat het KNMI daarmee in gebruik neemt. Dankzij de antennes in Den Helder en De Bilt wordt heel Nederland inclusief het aangrenzende deel van de zuidelijk Noordzee door de radar overzien.

De nieuwe radar werkt volgens het Doppler-principe, waardoor het mogelijk is om naast de hoogtes van buienwolken en de neerslagintensiteit ook windsnelheden in buien te meten. Deze informatie is vooral van belang om tijdig te kunnen waarschuwen voor gevaarlijke weersomstandigheden.

De neerslagbeelden van de radar worden vooral gebruikt door specifieke gebruikers zoals Rijkswaterstaat, de Luchtvaart, de landbouw en de verkeerscentrale in Driebergen. Ook internet-gebruikers kunnen de radarbeelden met de neerslagverdeling over het land volgen met behulp van I-Pay. De beelden, die laten zien waar de buien vallen en hoe ze zich verplaatsen kunnen worden gebruikt voor het maken van een privé weersverwachting.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reële en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten