Nieuwsbericht

November 2008 was vrij zacht

28 november 2008

Ondanks het winterse weer aan het slot was november zachter dan gewoonlijk. Doordat zowel september als oktober iets kouder waren dan normaal komt het temperatuurgemiddelde van de meteorologische herfst op normaal uit.

November bood vaak wisselvallig weer met temperaturen die meestal boven het langjarig gemiddelde lagen. In De Bilt was de temperatuur met 7,0 graden bijna een graad hoger dan de norm.Vanaf de 21e sloeg het weer om en werd het winters met sneeuw en lokaal matige vorst. De weersomslag ging gepaard met windstoten en flinke sneeuw- en hagelbuien. Het slechte weer en de gladheid leidde op de wegen tot veel problemen waarbij doden en gewonden vielen.

Het was de eerste keer dit najaar dat het weer zich van de extreme kant liet zien. September en oktober boden meest rustig weer met vrij normale temperaturen. Soms was het nog even zomer: zo werd op 11 september in Maastricht nog 27 graden gemeten.

Gemiddeld over het land viel deze herfst de normale hoeveelheid neerslag van 238 mm . De kust was natter dan het binnenland wat ook heel gebruikelijk is in deze tijd van het jaar. Het warme zeewater activeert de buien aan zee. Op 5 oktober viel vooral in het noordwesten zware regen, lokaal 80 mm in 18 uur.

De zon scheen de afgelopen drie maanden meer dan normaal. Dat danken we vooral aan september en oktober, november was naar verhouding de somberste maand.

Wintersportseizoen begonnen
In de wintersportgebieden in Europa begon het sneeuwseizoen ook in het vorige weekeinde. De meeste sneeuw viel in de Alpen maar ook in de Ardennen en de Duitse Middelgebergten lag de sneeuw enkele tientallen centimeters dik. Veel landen hadden heftig weer met behalve sneeuw ook storm en een abrupte daling van de temperatuur. Delen van Scandinavië werden getroffen door een sneeuwstorm. In Zweden kwamen zeker vijftigduizend mensen zonder stroom te zitten en werd het trein- en wegverkeer ontregeld.

In het begin van de maand leidde zware regen tot wateroverlast in het zuiden van Frankrijk en het Alpengebied. Op verschillende weerstations viel in een etmaal 50 tot 100 mm. Topper was de Mont Aigoual bij Nîmes: in de eerste vijf dagen van november viel hier 433 mm. Veel regen viel de laatste dagen van november ook in het Alpengebied en Italië, waar een actieve depressie zorgde voor slecht weer met veel wind, onweersbuien en sneeuw in de bergen. Het noordoosten van Italië kreeg in een paar dagen tussen 50 en 100 mm, wat leidde tot wateroverlast en overstromingen. In Venetië zijn de hoogste waterstanden gemeten sinds 1979, een deel van de stad is ondergelopen.

*Toelichting bij de foto
Volgens oud-KNMI-meteoroloog en bioloog Baltus Zwart wordt de bladkleuring en de val van het blad voornamelijk bepaald door de hoeveelheid licht. November was vooral in het begin somber met veel nevel en mist.




 

San Marcoplein in Venetië onder water, lokaal viel 100 mm in een paar dagen (foto: afp)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Groeiseizoen start eerder en eindigt later

    Ook dit jaar ontwaakte de natuur weer vroeg uit haar winterslaap door de hoge temperaturen in feb...

    01 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. April was extreem nat, vrij warm en aan de sombere kant

    Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,8°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was o...

    30 april 2024 - Nieuwsbericht
  3. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten