Niet alleen in Nederland is het extreem droog en warm. Europa heeft te maken met een geblokkeerd weerpatroon waarbij hogedrukgebieden zich regelmatig ophouden boven Groot-Brittannië, het Noordzeegebied en Scandinavië. Naast de vele warmte- en droogterecords die in Zweden en Engeland zijn gesneuveld, zijn er in deze landen ook uitzonderlijke natuurbranden.
In delen van Engeland en Zweden is het al geruime tijd extreem droog en warm (figuur 1). Zweden heeft op dit moment te maken met de ergst golf van bosbranden sinds 1950. Het land telde vorige week alleen al meer dan tachtig verschillende brandhaarden verspreid over het land, waarvan tientallen boven de poolcirkel (figuur 2). Een aantal daarvan werd veroorzaakt door onweersbuien die na een periode van uitzonderlijke hitte over het land trokken.
In Engeland ontstond op 24 juni een veen- en heidebrand bij Saddleworth, niet ver van Manchester. Door de droogte en doorstaande wind heeft de brand bijna drie weken aangehouden en uiteindelijk ruim 900 hectare in as gelegd. Woningen moesten worden geëvacueerd en er moesten militairen worden ingezet.
In de toekomst neemt de kans op natuurbranden toe. Door het noordwaarts opschuiven van de klimaatzones worden deze van nature natte en sterk begroeide gebieden in het noorden van Europa waarschijnlijk vaker blootgesteld aan droogte en hitte. In het zuiden van Europa, zoals recentelijk in Griekenland, komen bosbranden al vaker voor in de zomer.
Er is nog geen duidelijke trend gevonden in het voorkomen van dergelijke geblokkeerde weerpatronen of langdurige droge periodes in Nederland. Wel warmt het ook hier geleidelijk verder op en zien we in klimaatmodellen dat - naast het verder toenemen van de neerslaghoeveelheden in korte tijd - de kans op droge periodes in de toekomst mogelijk ook toeneemt. Het lijkt daarom reëel dat ook in ons land in een verder opwarmend klimaat meer natuurbranden kunnen gaan voorkomen. Voorlopig is het echter nog te vroeg om dit met zekerheid te kunnen stellen.
Door de klimaatverandering worden de winters als het ware steeds korter. Hoe snel gaat dat?
26 januari 2023 - KlimaatberichtDe aarde warmt op. De energie die onze planeet opneemt van de zon, is namelijk groter dan de afk...
24 januari 2023 - KlimaatberichtDe kans is steeds groter dat de gemiddelde temperatuur van de koudste winterweek in Nederland bov...
19 januari 2023 - KlimaatberichtNiet eerder werd in begin januari zo weinig zee-ijs waargenomen rondom Antarctica (waar het nu zo...
17 januari 2023 - Klimaatbericht