Klimaatbericht

Overstromingen door tropische cyclonen en zeespiegelstijging

19 februari 2018

Op het noordelijk halfrond is het winter waardoor er nauwelijks tropische cyclonen zijn. Op het zuidelijk halfrond is het nu echter hoogzomer. Vorige week maandag werd de Polynesische eilandengroep Tonga getroffen door de zeer zware tropische cycloon Gita. Zo’n cycloon vormt een groot risico voor laag gelegen gebieden en dat risico neemt door de verwachte zeespiegelstijging sterk toe.

De tropische cycloon Gita had een sterkte van categorie 4 op de Saffir-Simpson schaal. In de hoofdstad Nuku'alofa is van 40 procent van de huizen het dak zwaar beschadigd. Behalve hoge windsnelheden en overvloedige regenval vormen door een tropische cycloon veroorzaakte stormvloeden en golven een groot risico voor laag gelegen gebieden.

Een voorbeeld van een bedreigd gebied zijn de Straat Torres eilanden tussen de Australische deelstaat Queensland en Papoea-Nieuw-Guinea. Deze eilandengroep beslaat in totaal 274 eilanden waarvan 17 bewoond zijn met een totale bevolking van 6800. Het zijn koraaleilanden waarvan een aantal slechts enkele meters boven de zeespiegel ligt. Vijf eilanden liggen zo laag dat er nu al om de paar jaar overstromingen zijn. Een studie in opdracht van de Australische regering berekende dat bij een verwachte zeespiegelstijging van 80 cm in 2100 tenminste 8 van deze 17 eilanden zo vaak overstroomd zullen worden dat ze onbewoonbaar worden en de bevolking gemigreerd moet worden. Deze overstromingen worden veroorzaakt door de golven en deining van nabije tropische cyclonen en sterke moessonwinden.

KNMI-klimaatbericht door Rein Haarsma
 

Figuur 1: Terugkeertijd voor het waterniveau in meters ten opzichte van het laagst gelegen niveau van bewoning voor het jaar 2100. Waarden groter dan 0 betekent dat de laagste gelegen bewoning overstroomt. Bron: Torres Strait Regional Authority.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Vijf jaar na het nationale hitterecord van 40,7℃

    De zomer van 2024 heeft tot nu toe nog geen langdurige of intense hitte gekend. Vijf jaar geleden...

    24 juli 2024 - Klimaatbericht
  2. Canadese bosbrandrook kleurt onze zonsondergang

    Deze maand pakten dikke rookwolken zich samen boven de bossen in Oost-Canada. Binnen zeven dagen ...

    23 juli 2024 - Klimaatbericht
  3. Early Warning Podcast - vervolg op succesvolle KNMI-podcastserie

    Het klimaat verandert en dat merken we bijna iedere dag. Het KNMI is de afgelopen jaren veranderd...

    22 juli 2024 - Nieuwsbericht
  4. 200 jaar geleden is het broeikaseffect ontdekt

    Hoera, het broeikaseffect is tweehonderd jaar oud! Of in ieder geval de eerste beschrijving ervan...

    17 juli 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten