Klimaatbericht

Overstromingen in de VS en Canada

10 mei 2017

In de VS zijn zeker 12 mensen omgekomen door overstromingen. Ook in Canada vinden overstromingen plaats. Afgelopen dagen is in het zuiden van Ontario en in Montreal de noodtoestand afgekondigd. Dammen en dijken begeven het en duizenden mensen moeten worden geëvacueerd. De overlast zal nog weken aanhouden.

De neerslag die dagen achtereen in deze gebieden viel, hing samen met een zogenoemde omega blokkade in de atmosfeer. De figuur toont het stromingspatroon op ongeveer 5 km hoogte van afgelopen zaterdag. Dit patroon heeft ongeveer een week aangehouden en verschuift nu langzaam oostwaarts. In Canada is de neerslag van afgelopen week echter slechts een deel van het probleem. Voorjaarssmelt van sneeuw en ijs, en overvloedige neerslag in april zorgen voor enorme wateraanvoer naar de rivieren. Bovendien voeren de Grote Meren, die een grote watervoorraad hebben opgebouwd, hun water via Canada naar de Atlantische Oceaan.

Lage druk en koele lucht in het oosten en westen van Noord Amerika, hoge druk en warme lucht in het midden en zuiden. Doordat het patroon de vorm heeft van de Griekse letter omega, Ω, en dagenlang kan aanhouden, heet dit een omega blokkade. Bron: ECMWF.
Lage druk en koele lucht in het oosten en westen van Noord Amerika, hoge druk en warme lucht in het midden en zuiden. Doordat het patroon de vorm heeft van de Griekse letter omega, Ω, en dagenlang kan aanhouden, heet dit een omega blokkade. Bron: ECMWF.

De grote hoeveelheid neerslag van april komt in de top 3 sinds het begin van de metingen in 1900. Het waterniveau van het Ontariomeer lag op 1 mei 55 cm hoger dan normaal. Dit is het hoogste niveau sinds 1993 en het stijgt verder. Omwonenden ondervinden hier overlast van, maar het waterschap moet het afwateren voorlopig beperken om verdere problemen stroomafwaarts te voorkomen. Het waterniveau in de St. Lawrence rivier ter hoogte van Montreal, 250 km stroomafwaarts van het meer, is gestegen naar hoogtes die één keer per honderd jaar voorkomen. Overstromingen zijn veruit de meest voorkomende natuurrampen in Canada. Door gevolgen van klimaatverandering zoals temperatuurstijging, meer vocht en vaker geblokkeerde patronen in de atmosfeer, worden deze erger.

KNMI-klimaatbericht door Anika Hoekstra

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten