Nieuwsbericht

Poollicht van 11 op 12 april 2001

12 april 2001

In West Europa is in de avond van 11 april 2001 en de eerste uren van de nacht op uitgebreide schaal poollicht waargenomen Het zicht op het natuurverschijnsel werd soms gehinderd door wolkenvelden die in een noordelijke stroming vanaf de Noordzee over de Benelux trokken.

De NOAA-satellietfoto van 19.24 uur MEZT toont een ongeveer 100 km brede wolkenband boven Noord-Nederland. In het zuidoosten is ook nog veel bewolking maar daartussen is het flink helder. De wolkenband boven de Wadden trok met 45 km/uur zuidwaarts waardoor poollichtwaarnemer Max Kok aan de waddenkust een van de eersten was die noorderlicht meldde. Rond 21.50 MEZT rapporteerde hij groenig poollicht boven de noordelijke horizon met daarboven duidelijk een rode gloed iets hoger aan de hemel. Zodra de wolken elders in Noord-Nederland waren vertrokken kwamen ook daar de meldingen van noorderlicht. Tegen 23.30 uur MEZT begon de lichtshow nog fraaier te worden. Op dat moment werd o.a uit Belgie en Zuid-Nederland, waar het toen nog helder was, fraaie rood poollicht gemeld. Tussen 23.35 uur tot 23.45 uur was er sprake van een hoogtepunt in de verschijnselen met fraaie witte streamers die door de rode gloed omhoog schoten, terwijl een imposante groene band wat lager boven de horizon hing. In De Bilt trok het wolkenbandje helaas op dat moment over en klaarde het pas op om middernacht. Tot tegen 02.00 uur was vanuit midden Nederland wel de groene gloed boven de noordelijke horizon te zien maar veel andere verschijnselen bleven uit. Echter iets na 02.00 u MEZT was er een nieuwe opleving, kortdurend, slechts een 5 a 10 minuten, maar wel fraai. Een rode gloed met fraaie witte lichtbundels die als schijnwerpers vanuit de horizon omhoog schoten. Na 02.15 uur was ook deze show verleden tijd en was slechts een vage groenige gloed in het noorden over.

Vanuit Duitsland, Nederland en België zijn zeer veel meldingen binnengekomen. Veel mensen hebben het verschijnsel helaas gemist. Bij de Vereniging voor Sterrenkunde (VVS) in België houdt men elkaar inderdaad op de hoogte via zo'n mailinglist. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met list-master Christian Steyaert.

Uiteraard zal ook het KNMI op de website de poollichtverschijnselen zoveel mogelijk blijven volgen melden in het actuele weeroverzicht.

Meer over dit poollicht op de site van de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie. Amateursterrenkundige Albert van Duin uit Beilen heeft op zijn site verscheidene foto's geplaatst.

Door Jacob Kuiper

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reële en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten