Nieuwsbericht

Prins van Oranje bij lustrumsymposium 150 jaar KNMI

04 mei 2004

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje woonde op donderdag 13 mei het lustrumsymposium bij in het kader van het 150-jarig bestaan van het KNMI. Verscheidene gerenommeerde sprekers gingen uitgebreid in op het werk en de positie van het KNMI. De voor het KNMI verantwoordelijke Staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat bood het KNMI als verjaardagsgeschenk promotieplaatsen aan voor vier onderzoekers in opleiding aan de Universiteit Utrecht. De leerstoel Dynamica van het klimaat zal voor vijf jaar worden voortgezet als de Buys Ballot leerstoel.

Gastsprekers waren Mr. M.J.P. Jarraud secretaris generaal van de Wereld Meteorologische Organisatie en nobelprijswinnaar Prof. dr. P. J. Crutzen. Hij overhandigde het eerste exemplaar van zijn brochure "Veel gestelde vragen over de klimaatverandering" aan Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje. Volgens Crutzen (ontdekker van het gat in de ozonlaag) heeft de klimaatwetenschap de afgelopen jaren flinke vorderingen gemaakt. De menselijke uitstoot van broeikasgassen beïnvloedt het klimaat aanzienlijk. Maar de onzekerheid over het toekomstige klimaat blijft groot. Crutzen vraagt zich af in welk klimaat zijn kleinzoon opgroeit. "We zullen ver vooruit moeten denken". Het symposium werd geleid door Prof. dr. G. J. Komen, hoofd Klimaatonderzoek en Seismologie van het KNMI.

Opening lustrumsymposium door Prins van Oranje
Foto: Ko van Gend, KNMI
Prins van Oranje aanwezig bij Lustrumfeest KNMI
Prins van Oranje aanwezig bij Lustrumfeest KNMI. Foto Raoul Somers, copyright KNMI
Prof. dr. P. J. Crutzen overhandigt het eerste exemplaar van zijn brochure aan Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje.
Prof. dr. P. J. Crutzen overhandigt het eerste exemplaar van zijn brochure "Veel gestelde vragen over de klimaatverandering" aan Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje. Foto: Raoul Somers, copyright KNMI

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten