Nieuwsbericht

Ruisdael Observatorium van start

25 september 2018

Het Ruisdael Observatorium - naar de 17e-eeuwse schilder Jacob van Ruisdael - gaat een landelijk dekkend meetnetwerk combineren met fijnmazige simulaties en de benodigde rekenkracht om gedetailleerd de verandering van het lokale weer, luchtkwaliteit en klimaat in beeld te kunnen brengen. Op 27 september gaat het observatorium officieel van start met een bijeenkomst op het terrein van het KNMI-meetstation bij Cabauw (Cabauw Experimental Site for Atmospheric Research, CESAR). In april kreeg deze nieuwe toponderzoeksfaciliteit een certificaat van NWO’s Nationale Roadmap Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur.

Hele troposfeer

Het Ruisdael Observatorium gaat vanaf een meter onder de grond tot zo’n twaalf kilometer hoog (de hele troposfeer, de laag van de atmosfeer die ons weer - en ons klimaat - bepaalt) zaken meten als temperatuur, wind en vocht, maar ook de chemische samenstelling, waaronder broeikasgassen zoals CO2 en methaan, en emissies van luchtverontreiniging zoals stikstofdioxide, ammoniak en zwaveldioxide. Een nieuwe rekenfaciliteit moet straks al deze geobserveerde gegevens real time in atmosfeermodellen kunnen verwerken. Doel van het Ruisdael Observatorium: een simulatie van de atmosfeer van heel Nederland met een resolutie van 100x100 meter.

Samenwerkingsverband

Om al die diverse vakgebieden te kunnen combineren, is het Ruisdael Observatorium een samenwerkingsverband van vele uiteenlopende partijen, gefinancierd door NWO. Het consortium bestaat uit onderzoekers van het KNMI, Universiteit Utrecht, Rijksuniversiteit Groningen, Vrije Universiteit, Wageningen University & Research, RIVM, TNO, ECN en TU Delft (penvoerder).

Betekenis voor het KNMI

Door het Ruisdael Observatorium worden resultaten van weermodellen beter omdat er meer gedetailleerd berekend wordt. Gerard van der Steenhoven, hoofddirecteur KNMI, is enthousiast: "Voor de ontwikkeling van een Early Warning Center bij het KNMI, dat momenteel in voorbereiding is, zijn deze metingen en studies van groot belang. De samenleving, met de invloed van klimaatverandering, vraagt immers om steeds betrouwbaardere informatie in tijd en plaats omtrent extreme weer. Tegelijk wordt door het Ruisdael Observatorium de verspreiding van luchtverontreiniging beter beschreven. Het is een betrouwbare, nauwkeurige methodiek voor de voorspelling van weer, klimaat en luchtkwaliteit.”

 

 

Foto van de meetmast bij Cabauw
KNMI-meetmast in Cabauw nabij Lopik is een ankerpunt van het Ruisdael Observatorium (Bron: KNMI/Ruben Jorksveld)
Schematische weergvae van de betrokken meetstations, het modelleren en de datastromen
Schematische weergave van de betrokken meetstattions, het modelleren en de datastromen (Bron/TU Delft)

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. Zeespiegel Nederlandse kust stijgt nu sneller door klimaatverandering

  De snelheid waarmee de zeespiegel voor de Nederlandse kust stijgt door klimaatverandering is de l...

  20 januari 2022 - Nieuwsbericht
 2. Klimaateffecten van vulkaanuitbarsting Tonga waarschijnlijk klein

  Onder het wateroppervlak bij de eilandengroep Tonga in de Stille Oceaan vond zaterdag 15 januari ...

  18 januari 2022 - Nieuwsbericht
 3. Wereldtemperatuur 2021 op vijfde of zesde plaats

  De gemiddelde wereldtemperatuur van 2021 blijkt uit te komen rond 1,1 °C boven de pre-industriële...

  14 januari 2022 - Nieuwsbericht
 4. Jaaroverzicht aardbevingen 2021

  In Nederland waren er in 2021 in totaal 95 aardbevingen: 75 geïnduceerd (door gaswinning) en 20...

  13 januari 2022 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten