Nieuwsbericht

Samenwerking Suriname/Nederland in klimaatonderzoek

10 juni 1999

De Meteorologische Dienst van Suriname (MDS) heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het KNMI voor het uitvoeren van het wetenschappelijk onderzoeksproject Research on Atmospheric Dynamics and Chemistry in Suriname (Radchis). De overeenkomst behelst een samenwerking bij het verrichten van klimatologisch onderzoek van de ozonlaag.

Aan het onderzoeksprogramma wordt ook deelgenomen door het Instituut voor Atmosferisch Onderzoek (IMAU) van de Universiteit Utrecht en het Max Planck Instituut voor Chemie in Mainz. Doel van het onderzoek is het oprichten en onderhouden van een ozonmeetstation in Suriname. Dit om de dynamica, transporten en de chemie in de tropische atmosfeer te bestuderen. Aangezien de Inter Tropische Convergentie Zone twee keer per jaar over Suriname trekt, heeft het meetstation in Paramaribo een unieke ligging voor het verrichten van dit onderzoek. Hierdoor kunnen onderzoekers een compleet beeld krijgen van de structuur en gedragingen van de tropische atmosfeer.

Het Radchis-project duurt vier jaar waarbij UV-metingen worden verricht met behulp van een Brewer instrument. Hiermee wordt de hoeveelheid ultraviolette straling, die de aarde bereikt, gemeten en daaruit kan de hoeveelheid ozon worden bepaald. Zoals bekend vormen UV-stralen een gevaar voor de gezondheid. Door de metingen wordt een bijdrage geleverd aan de kennis over de blootstelling van UV. In juli wordt op het weerstation in Paramaribo ook nog een ozonsonde station gericht.

Bron: De Ware Tijd

Recente nieuwsberichten

 1. Zonnigste lente sinds het begin van de metingen

  Het was de zonnigste lente sinds het begin van de metingen in 1901. Gemiddeld over het land schee...

  29 mei 2020 - Nieuwsbericht
 2. Toename neerslagtekort en verdamping in voorjaar

  Het maximale neerslagtekort in Nederland in het voorjaar is de afgelopen vijftig jaar toegenomen,...

  28 mei 2020 - Nieuwsbericht
 3. Vaker droogte in het binnenland

  Droge zomers als die van 2018 komen door klimaatverandering in het binnenland nu vaker voor dan r...

  26 mei 2020 - Nieuwsbericht
 4. KNMI stopt met weermodel HIRLAM

  Goed informeren en waarschuwen kan niet zonder computermodellen. Het KNMI beschikt nu over twee e...

  25 mei 2020 - Nieuwsbericht
Toon alle pers- & nieuwsberichten