Nieuwsbericht

Samenwerking Suriname/Nederland in klimaatonderzoek

10 juni 1999

De Meteorologische Dienst van Suriname (MDS) heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het KNMI voor het uitvoeren van het wetenschappelijk onderzoeksproject Research on Atmospheric Dynamics and Chemistry in Suriname (Radchis). De overeenkomst behelst een samenwerking bij het verrichten van klimatologisch onderzoek van de ozonlaag.

Aan het onderzoeksprogramma wordt ook deelgenomen door het Instituut voor Atmosferisch Onderzoek (IMAU) van de Universiteit Utrecht en het Max Planck Instituut voor Chemie in Mainz. Doel van het onderzoek is het oprichten en onderhouden van een ozonmeetstation in Suriname. Dit om de dynamica, transporten en de chemie in de tropische atmosfeer te bestuderen. Aangezien de Inter Tropische Convergentie Zone twee keer per jaar over Suriname trekt, heeft het meetstation in Paramaribo een unieke ligging voor het verrichten van dit onderzoek. Hierdoor kunnen onderzoekers een compleet beeld krijgen van de structuur en gedragingen van de tropische atmosfeer.

Het Radchis-project duurt vier jaar waarbij UV-metingen worden verricht met behulp van een Brewer instrument. Hiermee wordt de hoeveelheid ultraviolette straling, die de aarde bereikt, gemeten en daaruit kan de hoeveelheid ozon worden bepaald. Zoals bekend vormen UV-stralen een gevaar voor de gezondheid. Door de metingen wordt een bijdrage geleverd aan de kennis over de blootstelling van UV. In juli wordt op het weerstation in Paramaribo ook nog een ozonsonde station gericht.

Bron: De Ware Tijd

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. De hoofdmoot van de jaarneerslag

  Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

  15 april 2024 - Klimaatbericht
 2. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

  We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

  10 april 2024 - Klimaatbericht
 3. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

  Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

  02 april 2024 - Klimaatbericht
 4. Maart was recordwarm maar wel somber

  Met een gemiddelde temperatuur van 9,0 °C tegen normaal 6,5 °C was het de zachtste maart sinds 19...

  29 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten