Nieuwsbericht

Scholieren uit Bladel winnen hoofdprijs in satellietwedstrijd

30 juni 2005

EUMETSAT, de Europese organisatie voor weersatellieten, heeft bekendgemaakt dat een leerlingenteam uit Bladel een belangrijke prijs in de wacht heeft gesleept in de EUMETSAT-wedstrijd voor de 'Jonge Meteoroloog van het Jaar', waarmee deze organisatie jong talent op het spoor wil komen.

Het leerlingenteam van het Pius X College heeft de KNMI-vliegers en interactieve cd-rom's gewonnen. Deze wedstrijd voor "Jonge satellietmeteorologen", in november 2004 door EUMETSAT op internet uitgeschreven, heeft als doel het weerkundig onderwijs in heel Europa te bevorderen en is gericht op schoolkinderen van 15 of 16 jaar. Er waren inzendingen uit twintig Europese landen. De wedstrijd werd gehouden ter gelegenheid van de aanstaande lancering van Meteosat-9, de nieuwste weersatelliet van EUMETSAT.
Het winnende team bestaat uit de volgende leden: Sanne Raes, Robin van Rijthoven, Hilde Dirks en Karin van der Heijden. Zij werden begeleid door hun docent, dhr. K. Theuws: "We zijn natuurlijk ontzettend blij met deze fantastische prijs. De wedstrijd was een zware kluif, maar heeft onze kennis van de weerkunde wel verbeterd. We hebben op internet ons eigen onderzoek moeten verrichten om de antwoorden te vinden en speciale websites over meteorologie geraadpleegd."

De directeur van EUMETSAT, Dr. Lars Prahm, zei in verband met de wedstrijd het volgende: "Dankzij de komende lancering van Meteosat-9 krijgen Europese weerdiensten, milieudeskundigen en wetenschappers sneller dan ooit toegang tot de meest betrouwbare gegevens. We vonden het daarom heel toepasselijk de winnende teams van jonge meteorologen uit te nodigen om de lancering van deze satelliet bij te wonen. De winnaars van het Pius X College hebben met hun inzendingen blijk gegeven van prima onderzoeksvaardigheden en veel meteorologische kennis."

De wedstrijd werd door tal van nationale weerdiensten ondersteund, via onderwijskundige websites en instellingen in heel Europa.

De prijswinnaars v.l.n.r. Karin van der Heijden, Hilde Dirks, Robin van Rijthoven en Sanne Raes

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Groeiseizoen start eerder en eindigt later

    Ook dit jaar ontwaakte de natuur weer vroeg uit haar winterslaap door de hoge temperaturen in feb...

    01 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. April was extreem nat, vrij warm en aan de sombere kant

    Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,8°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was o...

    30 april 2024 - Nieuwsbericht
  3. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten