Nieuwsbericht

Seismische activiteit in Noord-Korea geregistreerd

03 september 2017

De nucleaire test, die Noord-Korea op 3 september zegt te hebben uitgevoerd, is wereldwijd geregistreerd door seismometers. Het International Monitoring System (IMS) voor de verificatie van het kernstopverdrag heeft twee seismische activiteiten geregistreerd nabij de nucleaire test locatie Punggye-ri in het noordoosten van Noord-Korea. De eerste gebeurtenis vond plaats om 5.30 uur Nederlandse tijd (3:30 uur UTC) met een magnitude van 6,1 op de schaal van Richter (bron CTBTO), deze werd even later gevolgd door een tweede om 5.38 uur (3:38 uur UTC). De locatie en gemeten signalen duiden op een kernbomproef, gevolgd door een mogelijke naschok.

De kracht van de huidige nucleaire test ligt in de orde van grootte van 100 kiloton TNT. De grootste nucleaire test die tot nu toe de krachtigste was vond plaats op 6 september 2016, met een magnitude van 5,1. Destijds werd die test op 15 kiloton TNT equivalent geschat. TNT staat voor trinitrotolueen, een explosieve stof.

De nucleaire test is wereldwijd geregistreerd door seismometers

De seismische signalen, zoals gemeten door het seismische station MDJ in Mudanjiang (China) op 370 kilometer van de test locatie Punggrye-ri, laten duidelijk het verschil in grootte zien van de kernbomproeven. In figuur 2 zijn de seismische signalen van de zes kernbomproeven van Noord-Korea weergegeven. De uitslag van de seismische signalen wordt bepaald door de grootte van de nucleaire test. Van de eerste nucleaire test in 2006 zijn de seismische signalen nauwelijks zichtbaar, terwijl de recentere testen sterke signalen geven. Hieruit wordt duidelijk dat Noord-Korea steeds zwaardere nucleaire testen uitvoert.

Figuur 1. Locatie van de nucleaire test locatie Punggye-ri (links) en de locaties van de zes nucleaire tests in 2006, 2009, 2013, 2016 en 2017. De onzekerheid in de locaties is weergegeven met een onzekerheidsellips. ©KNMI
Figuur 2. Seismische signalen van de zes kernbomproeven van Noord-Korea, gemeten door het seismische station MDJ in Mudanjiang (China). ©KNMI

International Monitoring System

De trillingen zijn gemeten door onder meer het International Monitoring System (IMS), dat gebruikt wordt voor de verificatie van het kernstopverdrag. Het KNMI is het Nationaal Data Centrum (NDC) voor het kernstopverdrag (de Comprehensive Nucleair-Test-Ban Treaty) en adviseert in die rol het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

KNMI controleert op naleving van het kernstopverdrag en adviseert in die rol het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het International Monitoring System (IMS) bestaat uit seismische, hydro-akoestische en infrageluid meetstations. Hiermee worden respectievelijk de vaste aarde, oceanen en atmosfeer in de gaten gehouden op het voorkomen van nucleaire test explosies. Als NDC analyseert het KNMI real-time meetgegevens van IMS meetstations.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Maart was recordwarm maar wel somber

    Met een gemiddelde temperatuur van 9,0 °C tegen normaal 6,5 °C was het de zachtste maart sinds 19...

    29 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten