De nucleaire test, die Noord-Korea op 3 september zegt te hebben uitgevoerd, is wereldwijd geregistreerd door seismometers. Het International Monitoring System (IMS) voor de verificatie van het kernstopverdrag heeft twee seismische activiteiten geregistreerd nabij de nucleaire test locatie Punggye-ri in het noordoosten van Noord-Korea. De eerste gebeurtenis vond plaats om 5.30 uur Nederlandse tijd (3:30 uur UTC) met een magnitude van 6,1 op de schaal van Richter (bron CTBTO), deze werd even later gevolgd door een tweede om 5.38 uur (3:38 uur UTC). De locatie en gemeten signalen duiden op een kernbomproef, gevolgd door een mogelijke naschok.
De kracht van de huidige nucleaire test ligt in de orde van grootte van 100 kiloton TNT. De grootste nucleaire test die tot nu toe de krachtigste was vond plaats op 6 september 2016, met een magnitude van 5,1. Destijds werd die test op 15 kiloton TNT equivalent geschat. TNT staat voor trinitrotolueen, een explosieve stof.
De nucleaire test is wereldwijd geregistreerd door seismometers
De seismische signalen, zoals gemeten door het seismische station MDJ in Mudanjiang (China) op 370 kilometer van de test locatie Punggrye-ri, laten duidelijk het verschil in grootte zien van de kernbomproeven. In figuur 2 zijn de seismische signalen van de zes kernbomproeven van Noord-Korea weergegeven. De uitslag van de seismische signalen wordt bepaald door de grootte van de nucleaire test. Van de eerste nucleaire test in 2006 zijn de seismische signalen nauwelijks zichtbaar, terwijl de recentere testen sterke signalen geven. Hieruit wordt duidelijk dat Noord-Korea steeds zwaardere nucleaire testen uitvoert.
De trillingen zijn gemeten door onder meer het International Monitoring System (IMS), dat gebruikt wordt voor de verificatie van het kernstopverdrag. Het KNMI is het Nationaal Data Centrum (NDC) voor het kernstopverdrag (de Comprehensive Nucleair-Test-Ban Treaty) en adviseert in die rol het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
KNMI controleert op naleving van het kernstopverdrag en adviseert in die rol het Ministerie van Buitenlandse Zaken
Het International Monitoring System (IMS) bestaat uit seismische, hydro-akoestische en infrageluid meetstations. Hiermee worden respectievelijk de vaste aarde, oceanen en atmosfeer in de gaten gehouden op het voorkomen van nucleaire test explosies. Als NDC analyseert het KNMI real-time meetgegevens van IMS meetstations.
Leerlingen van scholen door heel Nederland hebben meegeholpen met een onderzoek om de satellietme...
07 juni 2023 - NieuwsberichtEen hardnekkig hogedrukgebied boven Groot-Brittannië zorgde voor een uitzonderlijk groot aantal d...
01 juni 2023 - NieuwsberichtDe lente was zeer nat: deze eeuw was alleen het voorjaar van 2006 natter. Met een gemiddelde temp...
01 juni 2023 - NieuwsberichtJe zou het misschien niet denken, maar in Nederland valt er in de zomer bijna net zo veel neersla...
25 mei 2023 - Nieuwsbericht