uitsnede uit kaart van Oekraine met locaties van seismische detecties tussen maart-november 2022
Beeld: Nature

Seismometers registreren explosies tijdens de oorlog in Oekraïne

22 september 2023

Meetgegevens van seismometers in Oekraïne kunnen gebruikt worden om inzicht te krijgen in explosies in het conflictgebied. Dat blijkt uit een studie door seismologen uit Noorwegen en Oekraïne. Dit werk laat zien hoe seismische en akoestische metingen kunnen bijdragen aan objectief inzicht in dit soort conflicten.

Seismische golven afkomstig van explosies

Seismische trillingen worden meestal geassocieerd met aardbevingen, maar seismische stations kunnen ook trillingen van explosies vastleggen. Een deel van de trillingsenergie reist door de aarde als seismische golf, terwijl in de lucht die trillingen zich als geluidsgolf voortplanten. Door de seismische en akoestische aankomsten op de verschillende stations te combineren kan de tijd, locatie en seismische magnitude worden bepaald. De seismische magnitude is een maat voor de explosieve kracht.

Meten van explosies in het conflictgebied rond Kyiv

Door de trillingen aan het aardoppervlak systematisch te analyseren hebben de onderzoekers een methode ontwikkeld waarmee de locatie (figuur 1) en tijd (figuur 2) van explosies in kaart kunnen worden gebracht. Omdat seismische stations continu meten, kunnen explosies ook continu worden geregistreerd. Deze techniek is toegepast op meetgegevens van seismische stations in de buurt van hoofdstad Kyiv tijdens de eerste maanden van de oorlog in Oekraïne, toen deze regio te maken kreeg met bombardementen. In de studie wordt ook gedemonstreerd dat de combinatie van seismische en akoestische meetgegevens kan helpen om nóg preciezere analyses te maken (figuur 3).

Waarde van objectieve en openbare metingen

Omdat deze techniek de mogelijkheid biedt om op een objectieve manier inzicht te krijgen in het gebruik van explosieven tijdens oorlogstijd, zijn deze gegevens van grote internationale waarde. De meetgegevens kunnen namelijk inzicht bieden in mensenrechtenschendingen in oorlogstijd. Bovendien kunnen de metingen mogelijk hulp bieden bij opruimingen van niet ontplofte munitie, omdat gebieden waar veel explosies hebben plaatsgevonden, nu in kaart zijn gebracht.

Gebruik van meetstations van het kernstopverdrag

De seismische instrumenten die gebruikt zijn, staan daar ter verificatie van het kernstopverdrag, dat kernproeven overal op aarde en voor ieder land verbiedt. Het KNMI controleert op naleving van dit verdrag. Deze studie laat de bredere toepasbaarheid zien van seismo-akoestische monitoring en het gebruik van de meetstations van het kernstopverdrag voor deze monitoring.

kaart met Locaties van seismische detecties (cirkels) tussen maart-november 2022
Figuur 1: Locaties van seismische detecties (cirkels) tussen maart-november 2022. De detecties voorafgaand aan de invasie (24 februari 2022) zijn grijs gekleurd. De locaties zijn bepaald met het seismische netwerk ten zuidwesten van Malyn (witte driehoekjes.) (Bron: Nature)
grafiek met Statistieken van het voorkomen van seismo-akoestische detecties tijdens de eerste maanden van de oorlog Oekraïne, gedurende de dag (groen) en nacht (blauw)
Figuur 2: Statistieken van het voorkomen van seismo-akoestische detecties tijdens de eerste maanden van de oorlog Oekraïne, gedurende de dag (groen) en nacht (blauw). De statistieken worden vergeleken met de data van Live Universal Awareness Map (liveuamap, oranje lijn).
Voorbeeldanalyse van seismo-akoestische data ten gevolge van een raketaanval op het treinstation in Malyn
Figuur 3: Voorbeeldanalyse van seismo-akoestische data ten gevolge van een raketaanval op het treinstation in Malyn. Door de seismische (P, S) en akoestische aankomsten op de verschillende stations te combineren kan de tijd, locatie en seismische magnitude worden bepaald. De seismische magnitude is een maat voor de explosieve kracht. (Bron: Nature)

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. Het waait vaker uit warme windrichtingen

  Afgelopen herfst was uitzonderlijk zacht met een gemiddelde temperatuur van 12,8 ℃. Alleen de her...

  01 december 2023 - Klimaatbericht
 2. Uitzonderlijke zachte en natte herfst

  Deze herfst was uitzonderlijk zacht en nat. Het was de op één na zachtste herfst sinds het begin ...

  30 november 2023 - Nieuwsbericht
 3. Big data in klimaatonderzoek: hoe veranderen de kansen op extreem weer

  Nederland warmt op. We hebben vaker te maken met hitte en zware buien. Blijkbaar neemt de kans op...

  29 november 2023 - Klimaatbericht
 4. Het regent en het regent: komt dit weer door klimaatverandering?

  Oktober 2023 was de natste oktobermaand ooit gemeten, en ook november is in het westen van Nederl...

  22 november 2023 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten