Nieuwsbericht

SG bezoekt KNMI-meetmast in Cabauw

04 april 2016

213 meter aan high-tech weer- en klimaatmetingen. Dat wilde secretaris-generaal Lidewijde Ongering van het ministerie van Infrastructuur en Milieu wel eens met eigen ogen zien. Afgelopen vrijdag ging zij, samen met Lilian van Aarsen, directeur Kennis, Innovatie en Strategie, de KNMI-meetmast in die in Cabauw staat.

Om aan den lijve het verschil in temperatuur en wind op de grond en tientallen meters daarboven te ondervinden, zijn Lidewijde Ongering en Lilian van Aarsen tachtig meter omhoog de KNMI-meetmast in gegaan. KNMI-onderzoeker Arnoud Apituley gaf op het kleine platform in een mild voorjaarszonnetje uitgebreid uitleg over de verschillende metingen, zowel op de mast als op de grond eromheen.

De SG sprak haar waardering uit over alle meettechnologie op de meetmast en innovaties die daaruit voortvloeien. De Big Data-ontwikkelingen bij het KNMI vond zij interessant. Vooral hoe het KNMI satellietmetingen van atmosfeer koppelt aan lokale metingen met de meetmast in Cabauw en zeer kleinschalige projecten zoals de NO2-fietsmetingen. Een mooie combinatie van Big Science en Small Science.

Ze onderkende het belang van de KNMI-meetmast in de polder van Cabauw. Door de ligging in een vlakke, landelijke omgeving omringd door steden en industriële gebieden, is de KNMI-meetmast een interessante meet-hotspot voor onderzoekers wereldwijd.

Secretaris-generaal Lidewijde Ongering en KNMI-directeur Myriam van Rooy in de KNMI-meetmast in Cabauw. ©KNMI
Secretaris-generaal van IenM Lidewijde Ongering (midden) en KNMI-directeur Myriam van Rooy (links) in de KNMI-meetmast in Cabauw. ©KNMI
De KNMI-meetmast in Cabauw. ©KNMI
De KNMI-meetmast in Cabauw. ©KNMI

GRUAN plaquette

Recent is de KNMI-meetmast in Cabauw daardoor gecertificeerd als GRUAN-station in het wereldwijde netwerk van referentiemetingen (GCOS Reference Upper Air Network) dat zich met name richt op de bovenlucht. Ter ere van het bezoek van de SG aan Cabauw heeft Ruud Dirksen van het GRUAN Leadcentre dit certificaat aan het KNMI overhandigd, waarna de GRUAN plaquette is onthuld. Door GRUAN komen lange termijn metingen beschikbaar die belangrijk zijn voor klimaatreeksen en het ijken van satellietmetingen van het klimaat.

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. Bossen als biologische waterpomp

  De land-zeeverdeling en oceaanstromingen zijn sterk bepalend voor regionale verschillen in klimaa...

  08 juni 2021 - Nieuwsbericht
 2. Zeer koude lente

  Afgelopen lente was zeer koud, met een gemiddelde temperatuur van 8,1°C ten opzichte van het lang...

  01 juni 2021 - Nieuwsbericht
 3. Waarom het beter is om eind van de dag van de zon te genieten

  De zonkracht is voor het eerst dit jaar sterk (afgerond 7 of hoger). De maximale zonkracht wordt ...

  01 juni 2021 - Nieuwsbericht
 4. Slimme algoritmes houden gletsjers in de gaten

  Met slimme algoritmes is het onderzoekers gelukt uit grote hoeveelheden data van seismometers de ...

  27 mei 2021 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- & klimaatberichten