Klimaatbericht

Sneeuwdek in Nederland

14 november 2001

Het KNMI heeft een gedetailleerd klimatologisch overzicht samengesteld van het sneeuwdek in Nederland over het tijdvak 1961-1990. De publicatie, in de reeks "klimatologische gegevens van Nederlandse stations", is de eerste waarin dagelijkse waarnemingen van 262 KNMI-neerslagstations zijn verwerkt. Sneeuwgegevens zijn van belang voor bouwkundige ontwerpen, natuurbeheer en klimaatonderzoek. De sneeuwstatistiek dient ook als referentie voor actuele sneeuwsituaties dus hoe uitzonderlijk bepaalde hoeveelheden zijn en hoe lang sneeuw gewoonlijk blijft liggen.

De publicatie "sneeuwdek in Nederland" is een waardevolle aanvulling op het "normalenboek" met gegevens van temperatuur, wind, straling en neerslag over het tijdvak 1961-1990. In dat boek uit 1992 staan weliswaar tabellen van het aantal dagen met sneeuwval op vijftien hoofdstations, maar sneeuw is vaak grillig verdeeld en snel verdwenen. De nieuwe fraai uitgevoerde publicatie, gebaseerd op aanzienlijk meer meetpunten, biedt beter inzicht in de sneeuwdek-statistiek en de verdeling van sneeuw over het land.

Opmerkelijk zijn de grote jaarlijkse variaties van het aantal dagen met een sneeuwdek. In de strenge winters van 1963 en 1979 lag ons land op respectievelijk 71 en 58 dagen onder een laag sneeuw. In andere jaren is dat gemiddeld maar op 19 dagen. De zachte winters, die we eind jaren tachtig beleefden, kenden nauwelijks sneeuw. De liefhebbers van sneeuw komen het meest aan hun trekken in het oosten van Groningen en Drenthe en het uiterste zuidoosten van Limburg met jaarlijks gemiddeld meer dan 25 dagen per jaar met een sneeuwdek.

De publicatie "sneeuwdek in Nederland" kost euro 13,16 en is te koop in de bibliotheek van het KNMI, telefoon 030 22 06 855.

Recente nieuwsberichten

 1. Lichtende nachtwolken vaker te zien door toename in methaan

  Midzomernacht is de tijd van het jaar waarin lichtende nachtwolken in Nederland goed te zien zijn...

  07 juli 2020 - Klimaatbericht
 2. Junimaand met twee gezichten

  Met een gemiddelde temperatuur van 17,5°C was afgelopen junimaand zeer warm. Normaal is 15,6 °C g...

  01 juli 2020 - Klimaatbericht
 3. De ogen van de meteoroloog

  Meteorologen kijken iedere dag naar het weer, maar hun ogen kunnen ook niet alles zien. Daarom kr...

  30 juni 2020 - Klimaatbericht
 4. De permafrost ontdooit

  Het noordpoolgebied warmt hard op, veel sneller dan de rest van de wereld, op sommige plekken zel...

  23 juni 2020 - Klimaatbericht
Toon alle pers- & nieuwsberichten