Nieuwsbericht

Staatssecretaris Van Geel naar klimaatconferentie in Milaan

12 november 2003

De klimaatconferentie (COP-9) wordt van 1-12 december in Milaan gehouden. Staatssecretaris Van Geel vertegenwoordigt Nederland tijdens het ministeriële gedeelte op 10 en 11 december.

In Milaan zullen er regels moeten worden vastgesteld over sinks (bossen). In de akkoorden van Bonn en Marrakesh is vastgelegd dat bosprojecten in ontwikkelingslanden mogen meetellen om aan de Kyoto verplichtingen te voldoen. Over de wijze waarop zal COP-9 een besluit moeten nemen. Internationaal is er nog geen overeenstemming. De Europese Unie streeft naar een besluit waarin rekening wordt gehouden met de mogelijkheid dat bossen verbranden en worden omgehakt en de sociaal-economische gevolgen voor de lokale bevolking.

Ook zal er tijdens COP-9 een besluit genomen moeten worden over fondsen om ontwikkelingslanden met hun klimaatbeleid te ondersteunen. In de akkoorden van Bonn en Marrakech zijn fondsen aan ontwikkelingslanden opgericht. Tijdens COP-9 zullen er verdere besluiten genomen moeten worden over hoe deze fondsen moeten worden besteed.

Verder zal de voortgang van het Kyoto Protocol op de agenda staan en zal worden gesproken over welke maatregelen er nodig zijn om na 2012 de emissie van broeikasgassen terug te dringen. Tenslotte zal er in Milaan een besluit genomen moeten worden over het VN klimaatbudget. De Verenigde Staten hebben aangegeven niet te willen bijdragen aan activiteiten in het kader van het Kyoto protocol.

De conferentie wordt voorgezeten door Miklos Persanyi, de Hongaarse minister van milieu en water. Tijdens het ministeriele gedeelte worden rondetafeldiscussies gehouden. De onderwerpen die daar besproken worden zijn onder andere gevolgen van klimaatverandering en de aanpak van het klimaatprobleem, de rol van technologie en de voortgang van het internationale klimaatbeleid.

119 landen, waaronder alle EU landen, Japan, Canada, China en India, hebben het Kyoto Protocol geratificeerd. Deze landen zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor 44.2 % van de totale emissie van broeikasgassen van industrielanden in 1990. Het Kyoto Protocol treedt in werking als het is geratificeerd door tenminste 55 landen die verantwoordelijk zijn voor 55% van de totale emissie in 1990. Als Rusland het Kyoto Protocol ratificeert kan het inwerking treden.

Nederland heeft zich verplicht om de uitstoot van broeikasgassen in de periode 2008-2012 terug te dringen met 6% ten opzichte van 1990.

Voor informatie over COP9 en persaccreditatie (voor 20 november):
UNFCCC Press Office: Michele Smitall (49 228 815 1005)
www.unfccc.int/cop9


Ter voorbereiding van COP9 brengt staatssecretaris Van Geel op 3 december een bezoek aan het RIVM en KNMI. Journalisten die daarbij aanwezig willen zijn kunnen zich aanmelden bij: Babette Gräber, telefoon 070-3392405/06-53660361

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten