Nieuwsbericht

Storm met zeldzaam zware windstoten in binnenland

19 januari 2018

Een van de zwaarste stormen van de afgelopen 50 jaar trok donderdag over Nederland. Het bijzondere van deze storm waren de zware windstoten van meer dan 120 kilometer per uur in het binnenland.

’s Ochtends rond 7 uur bereikte de storm de (zuid)westkust van Nederland, eerst met stormkracht (kracht 9) en later in de ochtend trok de wind aan tot zware storm (kracht 10), soms enige tijd zelfs tot een zeer zware storm (kracht 11). In Hoek van Holland werd de zwaarste windstoot gemeten van 143 kilometer per uur.

De storm trok vervolgens van west naar oost over Nederland, voornamelijk over het midden van het land. Daarbij werden windstoten van ruim 120 kilometer per uur in het binnenland gemeten, wat zeldzaam is. Meestal vinden deze zware windstoten alleen aan de kust plaats. In De Bilt werd een windstoot geregistreerd van 122 kilometer per uur, dat was daar sinds de grote januaristorm van 1990 niet meer voorgekomen.  De 124 kilometer per uur die werd gemeten in Twente was daar zelfs de op een na zwaarste windstoot sinds tenminste 1951.

De storm duurde kort. Tegen de middag nam de wind in het westen snel af, in het oosten was de storm rond 13.00 uur over haar hoogtepunt.

De impact van de storm was groot. Er vielen twee doden. Uit een groot deel van het land kwamen schademeldingen. De brandweer moest 10.000 keer uitrukken. Voor het eerst in de geschiedenis werd het treinverkeer in het hele land stilgelegd. Op de wegen ontstonden talrijke blokkades door omgewaaide bomen en gekantelde vrachtwagens. Op Schiphol werden ruim 300 vluchten geannuleerd en de luchthaven werd ook enige tijd gesloten.

Maximale windstoot (in meter per seconde). Omrekenen van m/s naar km/uur door te vermenigvuldigen met 3,6. Een windstoot van 34 m/s is gelijk aan 34x3,6=122 kilometer per uur.
Storm in Rotterdam. (Bron: KNMI/Tineke Dijkstra)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Ontdooiend permafrost versterkt opwarming

    Grote delen van de bodem in Siberië, Scandinavië en Canada zijn permanent bevroren. Deze permafro...

    18 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Japanse kersenbomen bloeien steeds vroeger

    Japanse kersenbomen komen steeds vroeger in het seizoen in bloei: ruim tien dagen eerder dan sind...

    13 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Arctisch zee-ijs neemt af, maar kent de afname een kantelpunt?

    Rond deze tijd van het jaar is de ijsbedekking in het noordpoolgebied op z'n hoogst. Door de opwa...

    11 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Europees hitterecord is nu officieel 48,8°C

    De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) heeft officieel vastgelegd dat het temperatuurrecord ...

    08 maart 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten