Nieuwsbericht

Stormnamen 2020-2021

01 september 2020

Het nieuwe stormseizoen begint in september. Stormen waarvoor het KNMI een code oranje of rood voor windstoten uitgeeft, krijgen sinds vorig jaar een naam. In sommige gevallen kan een storm ook bij code geel een naam krijgen. Hiermee willen we het bewustzijn van gevaarlijk weer vergroten voordat het toeslaat. De nieuwe namenlijst voor seizoen 2020-2021 is opgesteld in samenwerking met de weerdiensten Met Office (Groot-Brittannië) en Met Éireann (Ierland).

De eerste naam die is ingebracht door Nederland is Christoph, vernoemd naar de oprichter van het KNMI

De eerste naam die is ingebracht door Nederland is Christoph, vernoemd naar Christophorus Buys Ballot, de oprichter van het KNMI. Met de namen Evert en Minne eren we twee Elfstedentochtwinnaars. Evert van Benthem won de tocht in 1985 en 1986 en Minne Hoekstra was de winnaar van de eerste Elfstedentocht in 1909. Klaas refereert naar Klaas Rienk Postma, een van de KNMI-meteorologen tijdens de Watersnoodramp. 

Andere namen die Nederland heeft ingebracht zijn Fleur en Julia. Naast de inbreng per land zijn gezamenlijk, door de drie landen, de namen Lilah, Naia en Ravi in de lijst opgenomen.

De namenlijst is afwisselend mannelijk en vrouwelijk, vastgesteld door het Amerikaanse National Hurricane Center in de jaren zeventig. De letters Q, U, X, Y en Z worden niet gebruikt om te voldoen aan de internationale afspraken voor stormnamen. Dit jaar zal de eerste storm ‘mannelijk’ zijn en Aiden heten, de tweede storm is ‘vrouwelijk’ en krijgt de naam Bella. 

Stormnamen voor seizoen 2020-2021. De letters Q, U, X, Y en Z worden niet gebruikt om te voldoen aan de internationale afspraken voor stormnamen.

Europese samenwerking 

Sinds vorig seizoen neemt het KNMI deel aan het samenwerkingsverband met de Britse Met Office de Ierse Met Éireann

De Britse Met Office en de Ierse Met Éireann werken sinds 2015 samen in de naamgeving van stormen die gevolgen hebben voor de samenleving. Sinds vorig seizoen neemt het KNMI deel aan dit samenwerkingsverband. De eerste storm in Nederland die een naam kreeg was Ciara. Storm Ciara trok 9 februari 2020 over ons land. 


Will Lang, hoofd weerdienst bij Met Office, kijkt ernaar uit om opnieuw nauw samen te werken met het KNMI en Met Éireann. "De verwoestende gevolgen van storm Ciara eerder dit jaar liggen nog vers in het geheugen van veel mensen en hoewel het te vroeg is om te anticiperen op het weer deze herfst en winter, zijn we voorbereid met een nieuwe lijst met namen om het bewustzijn van gevaarlijk weer te vergroten voordat het toeslaat." KNMI-directeur Gerard van der Steenhoven: “Stormen beperken zich niet tot nationale grenzen en daarom is het logisch om zulke extreme weersomstandigheden namen te geven."

Waarom krijgen stormen een naam?

De helft van de Nederlanders (52%) is voorstander van naamgeving van stormen, boven het omschrijven van een storm zonder naam (30%). Dit blijkt uit recent onderzoek naar onze weerwaarschuwingen, al is het te vroeg om na één seizoen al conclusies te trekken. Uit onderzoek in Groot-Brittannië blijkt dat naamgeving van stormen het bewustzijn van gevaarlijk weer verhogen, een consistente boodschap aan het publiek geeft en mensen ertoe aanzet actie te ondernemen om schade en letsel te voorkomen. Het benoemen van stormen door het KNMI kan de communicatie van naderend gevaarlijk weer via de media en andere overheidsinstanties helpen. 

Meer veelgestelde vragen over de naamgeving van stormen

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. Tropische orkanen sparen BES-eilanden dit jaar

  Na een vroege start in mei van het orkaanseizoen in Caribisch Nederland, werd het op de Atlantisc...

  23 november 2021 - Nieuwsbericht
 2. Uitbreiding vulkaanmonitoring op de Caribische eilanden Saba en St. Eustatius

  In Caribisch Nederland, op de eilanden van Saba en St. Eustatius, liggen de vulkanen Mount Scener...

  22 november 2021 - Nieuwsbericht
 3. Methaanemissies volgen vanuit de ruimte

  Om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan hebben meer dan honderd landen beloofd om de uits...

  18 november 2021 - Nieuwsbericht
 4. Uitbarsting La Palma laat belang van wereldwijde vulkaanmonitoring zien

  De vulkaanuitbarsting van Cumbre Vieja op het Canarische eiland La Palma die half september begon...

  17 november 2021 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten