Nieuwsbericht

Stormnamen 2022-2023

01 september 2022

De eerste storm van dit seizoen krijgt de naam Antoni, naar Antoni van Leeuwenhoek. Dit is een van de namen die is ingebracht door Nederland. Met de stormnamen willen we het bewustzijn van gevaarlijk weer vergroten. Door herkenbaarheid hopen we zoveel mogelijk mensen te bereiken met onze waarschuwing voordat het weer toeslaat. Samen met de weerdiensten Met Office (Groot-Brittannië) en Met Éireann (Ierland) is de namenlijst voor het seizoen 2022-2023 samengesteld.

Een storm krijgt in Nederland een naam bij een code oranje of rood voor windstoten 

Stormen waarvoor het KNMI een code oranje of rood voor windstoten uitgeeft, krijgen sinds 2019 een naam. In sommige gevallen kan een storm ook bij code geel een naam krijgen. Voor de Nederlandse inbreng is dit jaar gekozen voor een thema: Nederlandse wetenschappers uit het verleden. De eerste naam op de lijst is een verwijzing naar Antoni van Leeuwenhoek (1632 - 1723). De 'vader van de microbiologie' ontwikkelde als eerste microscopen en ontdekte ziekteverwekkers als bacteriën.

Hendrika, Johanna en Loes

Hendrika is de volgende bijdrage van het KNMI. Naar Hendrika van Leeuwen (1887-1974), natuurkundige en eerste vrouwelijke lector aan de TU Delft. Twee andere Nederlandse vrouwen op de lijst zijn Johanna en Loes. Johanna Westerdijk (1883 - 1961) was een botanicus en schimmeldeskundige. Zij werd in 1917 buitengewoon hoogleraar in de plantenziektekunde (fytopathologie) aan de Universiteit Utrecht en was daarmee de eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland. Loes van Straaten (1922 - 1991) studeerde tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de Wageningen Universiteit en was de eerste bosbouwster in 1951. 

Tobias en Wouter

Ook Tobias en Wouter zijn ingebracht door het KNMI. Jurist Tobias Asser (1838 - 1913) won in 1911 de Nobelprijs voor de Vrede vanwege zijn rol bij het tot stand komen van het Permanent Hof van Arbitrage op de eerste Haagse vredesconferentie in 1899. Tot slot wordt Wouter Bleeker (1904 - 1967) geëerd, voormalig hoofddirecteur van het KNMI en een centrale figuur in de Nederlandse meteorologie. Hij was een van de weinigen die het brede terrein van de gehele meteorologie kon overzien en nam op het gebied van de internationale samenwerking een vooraanstaande plaats in.

Namen aangedragen door het KNMI

De namenlijst is afwisselend vrouwelijk en mannelijk. De letters Q, U, X, Y en Z worden niet gebruikt om te voldoen aan de internationale afspraken voor stormnamen. Dit jaar zal de eerste storm ‘mannelijk’ zijn en Antoni heten, de tweede storm is ‘vrouwelijk’ en krijgt de naam Betty. De namen van het KNMI die de lijst gehaald hebben, zijn Antoni, Hendrika, Johanna, Loes, Tobias en Wouter.

Stormnamenlijst seizoen 2022-2023

Storm Eunice in top 3 zwaarste in ruim 50 jaar

Het KNMI neemt deel aan het samenwerkingsverband met de Britse Met Office en de Ierse Met Éireann

De Britse Met Office en de Ierse Met Éireann werken sinds 2015 samen in de naamgeving van stormen die gevolgen hebben voor de samenleving. Sinds 2019 neemt het KNMI deel aan dit samenwerkingsverband. De eerste storm in Nederland die een naam kreeg was Ciara. Storm Ciara trok 9 februari 2020 over ons land. 

Afgelopen seizoen raasden in vier dagen tijd drie stormen over ons land: Dudley, Eunice en Franklin. Storm Eunice staat in de top 3 zwaarste stormen in ruim vijftig jaar. In een deel van het land waarschuwden we 18 februari 2022 met een code rood. De eerste storm van het seizoen was Corrie. Op 31 januari 2022 stond hiervoor code oranje uit in een deel van het land. 

Waarom krijgen stormen een naam?

Met de stormnamen willen we het bewustzijn van gevaarlijk weer vergroten. Door herkenbaarheid hopen we zoveel mogelijk mensen te bereiken met onze waarschuwing voordat het weer toeslaat. Het benoemen van stormen door het KNMI kan de communicatie van naderend gevaarlijk weer via de media en andere overheidsinstanties helpen. De voortgang van de storm is daardoor gemakkelijker te volgen via de media, social media en online. 

De helft van de Nederlanders (52%) is voorstander van naamgeving van een storm, boven het omschrijven van een storm zonder naam (30%). Dit blijkt uit onderzoek naar onze weerwaarschuwingen in 2020, al is het te vroeg om na één seizoen al conclusies te trekken. Bij een volgende storm willen we dit onderzoek uitbreiden. Uit onderzoek in Groot-Brittannië blijkt dat naamgeving van stormen het bewustzijn van gevaarlijk weer verhogen, een consistente boodschap aan het publiek geeft en mensen ertoe aanzet actie te ondernemen om schade en letsel te voorkomen.

Meer veelgestelde vragen en antwoorden over de naamgeving van stormen

Lijst met stormnamen 2022-2023
Antoni
Betty
Cillian
Daisy
Elliot
Fleur
Glen
Hendrika
Íde
Johanna
Khalid
Loes
Mark
Nelly
Owain
Priya
Ruadhán 
Sam
Tobias
Val
Wouter

 

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Het raadsel van de ijskliffen op Antarctica

    Hoge ijskliffen bij een zich snel terugtrekkende gletsjer in West-Antarctica zijn mogelijk minder...

    02 september 2024 - Klimaatbericht
  2. Warme en zonnige zomer met onweersbuien

    Met een gemiddelde temperatuur van 17,7 °C tegen 17,5 °C was de zomer net iets warmer dan het lan...

    31 augustus 2024 - Nieuwsbericht
  3. Stormnamen 2024-2025

    De eerste storm van dit seizoen krijgt de naam Ashley, ingebracht door de weerdienst van Groot-Br...

    29 augustus 2024 - Nieuwsbericht
  4. Terugverende temperaturen

    Temperaturen veren terug naar het langjarig gemiddelde. Naarmate ze meer afwijken van het gemidde...

    28 augustus 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten