sneeuwduinen op texel tijdens sneeuwstorm darcy in februari 2021
Foto: Nienke Duinker

Stuifsneeuw: de strengste kwakkelwinter aller tijden

24 februari 2022

Opdwarrelende sneeuw, ook wel stuifsneeuw genoemd, is een van de mooiste, meest fascinerende en wetenschappelijk interessantste weerfenomenen die er bestaan. Wie kent ze niet, foto’s van metershoge sneeuwduinen die wegen blokkeren en huizen aan het oog onttrekken. Dit jaar werden het oosten van de VS en Japan ondergestoven. Vorig jaar was het in Nederland raak, begin februari, vooral in het noorden van het land. Maar voor de meest indrukwekkende en hoogste sneeuwduinen in Nederland moeten we teruggaan naar de strengste kwakkelwinter aller tijden (1978-1979).

Sneeuwstorm

Na enkele ijskoude dagen begin januari, met temperaturen tot -24 °C in Groningen, volgde een periode met afwisselend dooi, vorst en ijzel. Op 13 februari 1979 naderde vanuit het noorden een sneeuwstorm die drie hele dagen aanhield. Een ware ramp was het gevolg; hele dorpen waren door metershoge sneeuwduinen van de buitenwereld afgesloten.

Twee weken later bezocht ik mijn familie op Ameland. De tocht door Friesland was al een belevenis: wegen waren nauwe corridors geworden, geflankeerd door metershoge sneeuwwanden (figuur 1). De Waddenzee lag vol ijsschotsen, als bevoeren we de Arctische Oceaan. En op Ameland kon ik door de opgewaaide sneeuwduinen makkelijk het (toch best hoge) dak van het huis van mijn grootouders opwandelen (figuur 2). De Amelandse weilanden leken wel een poolvlakte; de één meter hoge prikkeldraadafscheidingen lagen verborgen onder de sneeuw.

Opwaaiende sneeuwdeeltjes

Stuifsneeuw bestaat uit sneeuwdeeltjes die door de wind worden meegevoerd. Dit gebeurt echter niet zomaar. De wind moet sterk genoeg zijn om de sneeuwdeeltjes los te woelen (eroderen). Verder kent stuifsneeuw twee verschillende verschijningsvormen. Bij een matige wind blijven de sneeuwdeeltjes langs het oppervlak stuiteren. Dit noemen we 'saltatie', waarbij de deeltjes dicht bij het oppervlak blijven (enkele centimeters). Bij hardere wind gaan de sneeuwdeeltjes zweven terwijl ze worden meegevoerd; dit noemen we 'suspensie' (figuur 3). In een volle sneeuwstorm kunnen de gesuspendeerde sneeuwdeeltjes tot wel 100 meter hoogte komen.

Sneeuwdrift is van groot belang voor gletsjers en ijskappen wat betreft de ruimtelijke verdeling van sneeuw (waar wordt het weggehaald, en waar hoopt het op), de sublimatie van sneeuw (overgang van vast ijs naar waterdamp), en de turbulente eigenschappen van de luchtstroming. Deze aspecten van stuifsneeuw zal ik in een volgend klimaatbericht bespreken.

KNMI-klimaatbericht door Richard Bintanja. Dit klimaatbericht is onderdeel van een drieluik over stuifsneeuw: Stuifsneeuw tempert de groei van gletsjers en ijskappen en Stuifsneeuw dempt de wind.

Sneeuwduinen
Figuur 1. Friese wegen geflankeerd door sneeuwmuren in februari 1979
Huis onder sneeuw
Figuur 2. De sneeuwduinen bereikten de daken van de huizen in februari 1979.
Stuifsneeuw
Figuur 3. Stuifsneeuw onderverdeeld in saltatie (vlak bij het oppervlak) en suspensie (hogerop). In saltatie stuiteren de sneeuwdeeltjes periodiek tegen het oppervlak, in suspensie zweven ze vrij rond terwijl ze meegevoerd worden door de wind.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten