Nieuwsbericht

't Weer zien 2002-2003

15 december 2003

De zomer van 2003 is er voor velen een die nog lang in de herinnering zal blijven als de zomer van de hitte, de lage rivieren, zoutwater dat opdringt in het Groene hart, blauwalgen en nog veel meer bijzondere zaken. Weerkundig was de zomer in Europa één van de heetste in 500 jaar. Grote bosbranden teisterden Portugal, Spanje en Frankrijk. Voor die zomer begon, hadden we in Nederland een zeer opmerkelijk voorjaar. De zon maakte enorm veel overuren en het ene na het andere zonneschijnrecord sneuvelde (en uiteindelijk dus ook het absolute zonneschijn-jaarrecord uit 1959).

Door dat vaak heldere weer waren in mei een prachtige zons- en een maansverduistering te bewonderen, net als de overgang van de planeet Mercurius voor de zonneschijf. KNMI-meteoroloog Jacob Kuiper heeft een boek geschreven over de bijzondere gebeurtenissen die we dit jaar hebben meegemaakt.

In 128 pagina's en met meer dan 200 kleurenfoto's begint hij zijn tocht langs de vele weerkundige (en enkele sterrenkundige) hoogtepunten al op 1 september 2002, het begin van de meteorologische herfst van 2002. Vier complete meteorologische seizoenen volgen in woord en beeld. De winter 2002/2003 wordt de koudste sinds 1997 en levert bijzondere sneeuw- en ijstaferelen.

De herdenking van de stormvloedramp van 1-februari 1953 krijgt in zuidwest-Nederland z'n beslag tijdens een ware sneeuwjacht. Op zeer uiteenlopende wijze wordt het weer in herinnering gebracht, soms door het werk van bekende beroepsfotografen, soms door mensen die toevallig op het juiste moment op de juiste plaats waren om iets bijzonders vast te leggen. Prachtige grafische overzichten van het temperatuur- neerslag- en zonneschijnverloop completeren het geheel.

Dit weerkundige jaarboek is in de reguliere boekhandel verkrijgbaar (ISBN 90 5956 066 5) en op www.weerboek.nl kunt u meer informatie vinden over de inhoud van 't Weer zien 2002-2003. De prijs is  € 14,90.

uitreiking van het eerste exemplaar
uitreiking van het eerste exemplaar, vlnr Harry Geurts (gastheer en contactpersoon van de weeramateurs), Ben Logtenberg (voorzitter Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie) en Jacob Kuiper
Jacob Kuiper presenteerde zijn boek op zaterdag 13 december
Jacob Kuiper presenteerde zijn boek op zaterdag 13 december in de hal van het KNMI tijdens de landelijke bijeenkomst van weeramateurs.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten