Nieuwsbericht

Trillingen gemeten in Noord-Korea

26 september 2017

Zaterdag 23 september zijn er twee seismische gebeurtenissen waargenomen in het noordoosten van Noord-Korea, 28 kilometer ten oosten van de nucleaire test locatie Punggye-ri. De grootste van de twee vond plaats om 10.29 uur Nederlandse tijd (08.29 uur UTC) en had een magnitude van 3,6 op de schaal van Richter (bron CTBTO).

Bij Punggye-ri voert Noord-Korea kernbomproeven uit. Zo ook recent op 3 september 2017. De kernbomproeven worden wereldwijd gemeten. Een seismisch station in de nabijheid in China heeft de kernbomproeven ook gemeten (zie figuur 2). Hierbij valt de gelijkenis van de signalen op. Sterke proeven leiden tot een sterker signaal, echter is de golfvorm zelf steeds bijna hetzelfde.

De seismische gebeurtenissen van zaterdagochtend en de kernbomproef van 2006 worden vergeleken in figuur 3. Waar de seismische signalen van de kernbomproeven steeds op elkaar lijken, is dat nu niet het geval. De amplitude van het grootste event is met een factor 10 vermenigvuldigd, die van de kleinere met een factor 80, om een goed vergelijk te kunnen maken. De eerste uitslag, rond 55 seconden, is voor de kernbomproef veel sterker dan van de seismische events van 23 september 2017. De oppervlaktegolven, tussen de 100 en 140 seconden, zijn bij een kernbomproef veel minder aanwezig dan bij de seismische events. Deze verschillen zijn indicatief dat de huidige trillingen niet een explosie zijn. Een explosie gebeurt vanuit één punt waardoor de meeste energie in de eerste aankomst zit. Een aardbeving is een veel complexere bron die zich over een gebied, het breukvlak, uitstrekt. Dit leidt tot meer oppervlaktegolven en minder energie in de eerste aankomst.

Voorlopig concludeert het KNMI dat de seismische gebeurtenissen van 23 september geen explosies zijn

Het kleine event vond een paar uur eerder dan het grotere event plaats, om 06.43 uur Nederlandse tijd (04.43 uur UTC). Hier is geen exacte magnitude van bekend. 

Figuur 1. Locatie van nucleaire test locatie Punggye-ri (boven) en de locaties van de zes nucleaire tests in 2006, 2009, 2013, 2016 en 2017 en de recente trilling (driehoek). De onzekerheid in de locaties is weergegeven met een onzekerheidsellips. ©KNMI
Figuur 2. Een seismisch station, MDJ in Mudanjiang, in China heeft de kernbomproeven gemeten. De gelijkenis van de signalen valt op. Sterke proeven leiden tot een sterker signaal, echter is de golfvorm zelf steeds bijna hetzelfde. ©KNMI
Figuur 3. De seismische gebeurtenissen van 23 september 2017 vergeleken met de kernbomproef van 2006. ©KNMI

International Monitoring System

De trillingen zijn gemeten door onder meer het International Monitoring System (IMS), dat gebruikt wordt voor de verificatie van het kernstopverdrag. Het KNMI is het Nationaal Data Centrum (NDC) voor het kernstopverdrag (de Comprehensive Nucleair-Test-Ban Treaty) en adviseert in die rol het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

KNMI controleert op naleving van het kernstopverdrag en adviseert in die rol het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het International Monitoring System (IMS) bestaat uit seismische, hydro-akoestische en infrageluid meetstations. Hiermee worden respectievelijk de vaste aarde, oceanen en atmosfeer in de gaten gehouden op het voorkomen van nucleaire test explosies. Als NDC analyseert het KNMI real-time meetgegevens van IMS meetstations.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Maart was recordwarm maar wel somber

    Met een gemiddelde temperatuur van 9,0 °C tegen normaal 6,5 °C was het de zachtste maart sinds 19...

    29 maart 2024 - Nieuwsbericht
  2. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten