Nieuwsbericht

Tropische depressie brengt regen in Spanje

12 oktober 2005

Spanje heeft voor het eerst in de geschiedenis te maken gekregen met een tropische depressie. Op 11 oktober ging de inmiddels afgezwakte tropische cycloon Vince bij Huelva aan land. Vince bracht eindelijk regen in het door droogte getroffen Spanje, lokaal zeer veel.

Verschillende plaatsen verspreid over heel Portugal en Spanje kregen in de tweede week van oktober door de restanten van Vince tientallen millimeters, Oviedo (Asturië) meldde op 13 oktober een etmaalsom van 78 mm, nadat hier een dag tevoren al 24 mm was gevallen. De meeste regen viel in het noordoosten van Spanje in de regio Catalonië. Weerman Jan Visser van dagblad Trouw vond imposante cijfers: Castell d'Abro kreeg tussen 11 en 14 oktober 348 mm, La Bisbal d'Emporda 231 mm, Monells 204 mm en Rosas 200 mm. Ook Barcelona werd getroffen met op enkele plaatsen tussen 140 en 150 mm. De overstromingen hebben in Spanje aan vier mensen het leven gekost. Ook het noorden van Afrika kreeg te maken met de tropische depressie, in Algerije viel lokaal zo'n 100 mm in 24 uur.  

Bijzonder is dat het National Hurricane Center Vince bij het aan land gaan in Spanje nog bestempelde als tropische depressie. Vince is daarmee de eerste tropische depressies die Spanje berekte en één van de eerste in Europa. In 1961 wist de tropische depressie Debbie Ierland te bereiken. Vince ontstond ten westen van het eiland Madeira, een uitzonderlijke geboorteplaats voor een tropische storm. Vince bereikte boven zee tijdelijk de status van een hurricane van klasse 1 met gemiddelde windsnelheden van 120 km/uur.  Op satellietbeelden is een "oog" te herkennen, dat karakteristiek is voor een tropische cycloon.

Animatie van IR (12-uurlijks) en VIS (24-uurlijks) satellietbeelden van Meteosat (Dundee University)

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. Maarten van Aalst vanaf 1 februari nieuwe hoofddirecteur KNMI

  Vrijdag 25 november 2022 heeft de ministerraad ingestemd met de benoeming van prof. dr. Maarten v...

  25 november 2022 - Nieuwsbericht
 2. Helderblauwe meren met smeltwater bovenop de ijskap van Antartica

  Wat op Groenland al decennialang doodnormaal was, is de laatste 10 jaar ook op Antarctica begonne...

  22 november 2022 - Nieuwsbericht
 3. Vier of zes seizoenen? 

  Er is wel eens gesuggereerd om het jaar niet in vier maar in zes seizoenen te verdelen. Is dat be...

  17 november 2022 - Nieuwsbericht
 4. Hoeveel dragen gletsjers bij aan zeespiegelstijging?

  Alpengletsjers smolten niet eerder zo snel als afgelopen zomer. Ook in de rest van de wereld trek...

  15 november 2022 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten