Nieuwsbericht

Tropische depressie brengt regen in Spanje

12 oktober 2005

Spanje heeft voor het eerst in de geschiedenis te maken gekregen met een tropische depressie. Op 11 oktober ging de inmiddels afgezwakte tropische cycloon Vince bij Huelva aan land. Vince bracht eindelijk regen in het door droogte getroffen Spanje, lokaal zeer veel.

Verschillende plaatsen verspreid over heel Portugal en Spanje kregen in de tweede week van oktober door de restanten van Vince tientallen millimeters, Oviedo (Asturië) meldde op 13 oktober een etmaalsom van 78 mm, nadat hier een dag tevoren al 24 mm was gevallen. De meeste regen viel in het noordoosten van Spanje in de regio Catalonië. Weerman Jan Visser van dagblad Trouw vond imposante cijfers: Castell d'Abro kreeg tussen 11 en 14 oktober 348 mm, La Bisbal d'Emporda 231 mm, Monells 204 mm en Rosas 200 mm. Ook Barcelona werd getroffen met op enkele plaatsen tussen 140 en 150 mm. De overstromingen hebben in Spanje aan vier mensen het leven gekost. Ook het noorden van Afrika kreeg te maken met de tropische depressie, in Algerije viel lokaal zo'n 100 mm in 24 uur.  

Bijzonder is dat het National Hurricane Center Vince bij het aan land gaan in Spanje nog bestempelde als tropische depressie. Vince is daarmee de eerste tropische depressies die Spanje berekte en één van de eerste in Europa. In 1961 wist de tropische depressie Debbie Ierland te bereiken. Vince ontstond ten westen van het eiland Madeira, een uitzonderlijke geboorteplaats voor een tropische storm. Vince bereikte boven zee tijdelijk de status van een hurricane van klasse 1 met gemiddelde windsnelheden van 120 km/uur.  Op satellietbeelden is een "oog" te herkennen, dat karakteristiek is voor een tropische cycloon.

Animatie van satelietbeelden van Meteosat
Animatie van IR (12-uurlijks) en VIS (24-uurlijks) satellietbeelden van Meteosat (Dundee University)

Recente nieuwsberichten

 1. Neerslagmetingen van 1850 tot 1950 online

  Het KNMI heeft in het kader van het programma Klimaat voor Ruimte alle dagelijkse metingen van ne...

  24 november 2020 - Nieuwsbericht
 2. Zeespiegelstijging beter in kaart met nieuwe satelliet Sentinel-6

  ESA lanceert 21 november de nieuwe aardobservatiesatelliet Sentinel-6 Michael Freilich. De satell...

  19 november 2020 - Nieuwsbericht
 3. 50 jaar sinds dodelijkste orkaan

  Deze maand is het 50 jaar geleden dat orkaan Bhola een van ’s werelds dodelijkste natuurrampen ve...

  17 november 2020 - Nieuwsbericht
 4. Tropische storm Theta: nog nooit zo veel stormen in Atlantisch orkaanseizoen

  Op de weerkaart van Europa is vandaag, 13 november, in het uiterste zuidwesten een tropische stor...

  13 november 2020 - Nieuwsbericht
Toon alle pers- & nieuwsberichten