Nieuwsbericht

Veel schade door haastige hurricane Omar

16 oktober 2008

De tropische orkaan Omar heeft vooral op Sint Maarten veel schade veroorzaakt. Omar groeide uit tot een zware hurricane van klasse 3 en trok met windsnelheden van 213 km/uur door de Anegada Passage tussen de Virgin eilanden en Sint Maarten.  

Opmerkelijk was de enorme snelheid waarmee Omar passseerde. Volgens weerman Jan Visser liep de verplaatsingsnelheid tijdelijk op tot 46 km/uur. De meeste orkanen in de tropen verplaatsen zich met snelheden tussen 14 en 24 km/uur. 

Het orkaanoog is donderdag Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba westelijk gepasseerd en noordoostwaarts verder geraasd, langs de oostkant van de Virgin Eilanden. Dat ligt zo'n 150 kilometer ten westen van de Nederlandse Bovenwindse Eilanden. Hoe noordelijker de orkaan komt, hoe meer hij in kracht zal afnemen bij gebrek aan warm zeewater. Ook de seismische stations die het KNMI op de eilanden in gebruik heeft hebben last ondervonden van Omar (zie onder Nieuws-  Seismische stations op de Antillen last van orkaan Omar) 

Windkracht 9 op Sint Maarten
Het hoogtepunt van de orkaan is in de nacht van woensdag op donderdag plaatselijke tijd geweest. In de vroege ochtend is het oog van de orkaan al meer noordoostwaarts verplaatst zodat de wind en buien geleidelijk zijn afgenomen op de Bovenwindse eilanden. Op Sint Maarten is tijdens de orkaanstorm windkracht 9 gemeten met uitschieters tot ruim boven de 100 km/uur. Ook is er bijzonder veel regen gevallen, naar schatting zo'n 100 mm binnen een etmaal. Volgens het ANP is de schade echter voornamelijk veroorzaakt door de windstoten; overstromingen hebben zich nauwelijks voorgedaan.

Stormnamen dit jaar
De storm- en hurricanenamen van dit jaar zijn, afhankelijk van het aantal dat zich ontwikkelt: Arthur, Bertha, Cristobal, Dolly, Edouard, Fay, Gustav, Hanna, Ike, Josephine, Kyle, Laura, Marco, Nana, Omar, Paloma, Rene, Sally, Teddy, Vicky en Wilfred.

Omar richting Azoren

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Groeiseizoen start eerder en eindigt later

    Ook dit jaar ontwaakte de natuur weer vroeg uit haar winterslaap door de hoge temperaturen in feb...

    01 mei 2024 - Klimaatbericht
  2. April was extreem nat, vrij warm en aan de sombere kant

    Gemiddeld was april met een temperatuur van 10,8°C tegen 9,8°C normaal, warm. Maar de maand was o...

    30 april 2024 - Nieuwsbericht
  3. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten